VIŠE TAJNIH LOKACIJA

KIM NASAMARIO TRUMPA? Američki obavještajci su uvjereni: Sjeverna Koreja povećala je proizvodnju materijala za nuklearno oružje!

 KCNA / REUTERS

Obavještajne agencije SAD-a vjeruju da je Sjeverna Koreja povećala proizvodnju obogaćenog uranija za nuklearna oružja na više tajnih lokacija i da će ih pokušati sakriti dok će tražiti ustupke u razgovorima sa Sjedinjenim Državama, izvijestila je televizija NBC navodeći izjave neimenovanih dužnosnika SAD-a.

NBC je izvijestio da se čini kako posljednje američke obavještajne procjene proturječe izjavama predsjednika Donalda Trumpa koji je nakon summita 12. lipnja sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom na Twitteru objavio da "više nema nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje".

NBC je prenio izjave petero neimenovanih dužnosnika SAD-a da je Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci povećala proizvodnju obogaćenog uranija za nuklearna oružja, pa i tijekom diplomatskih aktivnosti sa Sjedinjenim Državama.

Televizija NBC je navela da su dužnosnici rekli da se u obavještajnim procjenama zaključuje da Sjeverna Koreja ima više od jednog nuklearnog kompleksa pored poznatog postrojenja u Yongbyonu.

"Postoje nedvojbeni dokazi da pokušavaju prevariti SAD", rekao je jedan od dužnosnika, prenio je NBC.

Jedan viši obavještajni dužnosnik je rekao, kako je prenio NBC, da je sjevernokorejska odluka uoči summita o obustavi nuklearnih i raketnih testova bila neočekivana te da je činjenica da dvije strane razgovaraju pozitivan korak.

No, dodao je, Sjeverna Koreja "radi na tome da nas prevari glede broja postrojenja, broja oružja, broja raketa... Pratimo ih pozorno".

CIA nije željela komentirati izvješće NBC-a, a Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:56