POKLONIk MARKE

KIM OBOŽAVA VLAKOVE, ALI I MERCEDESE U Vijetnam se dokotrljao na tračnicama, ali po Hanoiju će se kretati u moćnoj 'mečki'

 
 Getty Images

Otprije je poznato da sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obožava Mercedesove limuzine, strast koju je dijelio s preminulim ocem Kim Jong-ilom i djedom Kim Il-sungom.

U utorak je to potvrdio kada se Kim iskrcao iz vlaka kojim je preko Kine proputovao 4000 kilometara do grada Dong Danga na vijetnamskoj granici i potom ušao u blindirani S600 Pullman kojim se odvezao u Hanoi gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

This image released on February 23, 2019, by the North Korean Official News Service (), shows North Korean leader Kim Jong Un as he departed by train en route to his second summit with U.S. President Donald Trump in Hanoi, Vietnam. Kim will travel more than 2,800 miles by train to the Vietnamese border city of Dang Dong before reportedly embarking on the final leg of the journey to Hanoi, by car. Photo by /UPI, Image: 415582324, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI
Kim Jong Un krenuo je vlakom na samit s Donaldom Trumpom u Vijetnam

Mercedesove limuzine koriste brojni svjetski državnici.

Vijetnamski mediji prenose da je Kim svoj omiljeni automobil dovezao iz Sjeverne Koreje, što se može protumačiti kao kršenje UN-ovih sankcija koje zabranjuju trgovinu luksuznim proizvodima s tom državom.

Kim, koji će Trumpom razgovarati u srijedu i u četvrtak, koristio je blindirane Pullmane i prilikom njegovih povijesnih summita s Trumpom u Singapuru i s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom na korejskom poluotoku.

Na sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Pjongjangu dovezao se u Rolls-Royceu, pa su se pojavila nagađanja da Mercedes više nije Kimova omiljena marka vozila.

Prema pisanju južnokorejskog lista Chosun Ilbo iz listopada, Kim je više od četiri milijarde dolara potrošio na luksuzne automobile, satove i nakit otkako je došao na vlast krajem 2011.

Daimler sa sjedištem u Stuttgartu više je puta opovrgnuo da Kimu prodaje Mercedese. "Daimler ne posluje sa Sjevernom Korejom više od 15 godina i strogo se drži američkih i europskih propisa", priopćila je kompanija u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44