POVRATAK NAPETOSTI

KIM POSTAVIO ULTIMATUM TRUMPU 'Imate vremena do kraja godine za promjenu stajališta o sjevernokorejskom nuklearnom programu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.04.2019. u 09:15

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks to North Korean leader Kim Jong Un after shaking hands before their one-on-one chat during the second U.S.-North Korea summit at the Metropole Hotel in Hanoi, Vietnam February 27, 2019. REUTERS/Leah Millis/File Photo
Leah Millis/File Photo / REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je rekao da je neuspjeh pregovora sa Sjedinjenim Državama vratio opasnost povratka napetosti, ali da ga ponovni sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom zanima samo ako Sjedinjene Države dođu s drugačijim stajalištem, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u subotu.

Kim je rekao da će odluku Sjedinjenih Država čekati "do kraja ove godine", po agenciji KCNA.

- Potrebno je da SAD prestane sa svojim sadašnjim pristupom i dođe nam s novom računicom - rekao je Kim u govoru u petak, prenosi KCNA.

Dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje se našao u limbu od summita održanog u Hanoiju 27.-28. veljače, koji je propao zbog razlika u stajalištima u pogledu toga kako je daleko Sjeverna Koreja voljna ići u ograničenju svojeg nuklearnog programa te u kojoj je mjeri SAD voljan ublažiti gospodarske sankcije.

Sjevernokorejski čelnik pokazuje tvrđe stajalište prema Washingtonu nego što je to bilo nedavno, primjećuju analitičari, a u četvrtak je rekao da njegova zemlja treba zadati udarac onima koji joj nameću sankcije tako da njezino gospodarstvo postane samodostatno.

Izdvajamo