NAJVEĆA PRIJETNJA

'Kina i Rusija najaktivniji u kibernetičkoj špijunaži usmjerenoj protiv SAD-a'

Dan Coats
 REUTERS

Rusija i Kina predstavljaju najveću prijetnju SAD-u glede špijunaže i kibernetičkih napada, a te su dvije zemlje povezanije nego što su to bile desetljećima, rekao je u utorak direktor američke nacionalne obavještajne agencije Dan Coats američkim senatorima dok je govorio o prijetnjama diljem svijeta.

Dok dvije zemlje pokušavaju proširiti svoj globalni doseg, neki američki saveznici se udaljavaju od Washingtona reagirajući na promjene američkih politika po pitanjima sigurnosti i trgovine, rekao je Coats predstavljajući izvješće.

"Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja sve češće koriste kibernetičke operacije kako bi ugrozile i umove i strojeve na više načina, krađom informacija, utjecanjem na naše građane ili narušavanjem kritične infrastrukture", rekao je Coats.

Coats je također rekao da se američki protivnici vjerojatno već pokušavaju uplesti u američke izbore 2020., poboljšavaju svoje sposobnosti i dodaju nove taktike.

Coats tvrdi da će se ruski društveni mediji i dalje fokusirati na jačanje društvenih i rasnih napetosti, potkopavanje povjerenja u vlasti i kritiziranje političara za koje se smatra da su protiv Rusije.

U izjavi je također rekao da je malo vjerojatno da će se Sjeverna Koreja odreći svoje nuklearne moći unatoč posljednjim naporima koji su ukazivali na takve akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:00