MEĐUNARODNI ODNOSI

KINA I RUSIJA ZAJEDNIČKI PROTIV PROTEKCIONIZMA 'Naša suradnja je važna u međunarodnoj situaciji koja se brzo mijenja i nestabilna je'

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping
 Donat Sorokin/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je u utorak kako Rusija i Kina trebaju djelovati zajednički protiv trgovinskog protekcionizma i onog što je nazvao unilateralnim pristupima međunarodnim problemima, aludirajući pritom na američku vanjsku politiku.

Xi je to izjavio na konferenciji za novinare u Vladivostoku na ruskom Dalekom istoku, nakon što je održao razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama ekonomskog foruma.

Xi, čija se država nalazi u eskalirajućem trgovinskom sukobu sa Sjedinjenim Državama, nije izrijekom spominjao Washington, ali je iz njegovih komentara jasno da se referirao na SAD i što Moskva i Peking smatraju neprihvatljivim unilateralizmom.

"U međunarodnoj situaciji koja se brzo mijenja, s rastućom nestabilnošću i nepredvidljivošću, suradnja između Rusije i Kine zauzima još veći značaj", kazao je Xi, prema službenim stranicama Kremlja.

"Zajedno s međunarodnom zajednicom mi ćemo unaprijediti politička rješenja za trenutne probleme, konflikte, nepokolebljivo braniti ciljeve i principe Povelje UN-a, zajednički se suprotstaviti unilateralizmu i trgovinskom protekcionizmu te unaprijediti novi tip međunarodnih odnosa", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:02