NOVA POTVRDA VELIKOG PRIJATELJSTVA

Kina kupuje 24 ruska Su-35 i 4 podmornice

 CC

MOSKVA - Tijekom posjeta novog kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi, koju je izabrao za svoje premijerno putovanje, Rusija i Kina potpisale su veliki ugovor o prodaji ruskog naoružanja.

Prema ugovoru

Kina će, prema ugovoru, kupiti čak 24 ruska vojna zrakoplova Su-35 i četiri podmornice tipa Lada, od kojih će se dvije graditi u ruskim, a dvije u kineskim brodogradilištima. Podmornice su dizelsko-električne, gotovo nečujne, s posadom do 35 ljudi, a jeftinije su od ostalih podmornica sličnog tipa, poput njemačkih 212 i francusko-španjolskih Scorpenea.

Nakon potpisivanja tog ugovora kinesko Ministarstvo obrane objavilo je da “nabava ruskog naoružanja nije usmjerena protiv trećih država” te da je to tek početak razvoja rusko-kineske vojne suradnje. Doduše, Kina se bacila u kupnju ruskog naoružanja, kako ističu strani mediji, baš u trenutku “zveckanja oružjem” u Istočnom kineskom moru gdje se s Japanom spore zbog nenaseljenog otočja.

Najvažniji čimbenik

Istodobno su i rusko-japanski odnosi zapali u krizu.

Tijekom posjeta kineskog predsjednika šef Kremlja Vladimir Putin je izjavio da su rusko-kineski odnosi zasigurno “najvažniji čimbenik svjetske politike”, a njegov kineski kolega Xi Jinping ustvrdio je da su odnosi dviju velikih zemalja “najbolji u povijesti međudržavnih odnosa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:48