TROJE MRTVIH

KINA NAJAVILA ODLUČNU BORBU PROTIV KORONA VIRUSA 'LJudski životi i zdravlje trebaju biti vrhunski prioritet'

Xi Jinping
 AFP

PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u ponedjeljak da će zemlja odlučno suzbiti širenje novog korona virusa od kojeg je dosad u toj zemlji preminulo troje ljudi, objavila je televizija.

"Ljudski životi i zdravlje trebaju biti vrhunski prioritet i širenje epidemije treba biti odlučno zaustavljeno", rekao je Xi.

Kina je u ponedjeljak potvrdila da je dosad zabilježeno ukupno 217 slučajeva korona virusa koji je najprije otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje.

Od bolesti izazvane tim virusom dosad je umrlo troje ljudi od početka prosinca a počeo se širiti i u susjedne zemlje.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem.

Prvi je slučaj zabilježen u Wuhanu početkom prosinca prošle godine. Epidemija je izazvala zabrinutost između ostalog i zbog približavanja praznika Kineske nove godine kada stotine milijuna Kineza putuju kako unutar zemlje tako i u inozemstvo.

Slučajevi bolesti pluća povezane s novim korona virusom već su zabilježeni izvan Kine - dva na Tajlandu i jedan u Japanu. Svi su bolesnici porijeklom iz Wuhana ili su nedavno posjetili taj kineski grad.

Peking je u nedjelju objavio da će pojačati nastojanja da obuzda širenje virusa.

Novi virus spada u istu skupinu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi, podsjeća Reuters.

Neki znanstvenici upozoravaju da novi virus možda nije smrtonosan kao SARS ali se o njemu trenutno jako malo zna - nije poznato njegovo porijeklo ni koliko se lako širi među ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:35