AUKCIJA

Kina poseže u rezerve kako bi nadoknadila smanjenu proizvodnju svinjetine

Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Kina će ovaj tjedan putem aukcije prodati 10.000 tona svinjetine iz rezervi, priopćilo je ministarstvo trgovine, kako bi ograničila posljedice epidemije afričke svinjske kuge koja je potaknula nagli rast cijena i stanjila opskrbu uoči praznika.

Peking ima teškoća s obuzdavanjem epidemije afričke svinjske kuge koja je nanijela tešku štetu domaćoj svinjogojskoj industriji, prisilivši vlasti da nalože usmrćivanje više od milijun oboljelih životinja.

Iz državne kompanije koja upravlja rezervama u utorak su izvijestili da će putem aukcije prodati smrznutu svinjetinu uvezenu iz zemalja poput Danske, Njemačke, Francuske, SAD-a i Velike Britanije.

Svaki će ponuditelj na aukciji moći kupiti samo 300 tona smrznute svinjetine.

Odluka je objavljena uoči sedmodnevnog državnog praznika i proslave 70. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine 1. listopada.

Vlasti ne uspijevaju obuzdati širenje bolesti zbog koje su cijene svinjetine, najpopularnije vrste mesa u Kini, naglo porasle. U kolovozu su tako na godišnjoj razini poskočile 46,7 posto, pokazali su prošli tjedan objavljeni službeni podaci. To je nagnalo vlasti da posegnu u strateške rezerve.

Smatra se da je broj svinja usmrćenih zbog epidemije puno veći od službeno prijavljenog 1,1 milijuna. Vladini podaci pokazuju da je svinjski fond u Kini u prvoj polovini godine brojao 347,6 milijuna svinja, 60 milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Peking je također prošlog tjedna priopćio da će američke poljoprivredne proizvode, uključujući svinjetinu, izuzeti od dodatnih carina na uvoz iz SAD-a, najavljenih u kontesktu trgovinskog rata s Washingtonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:56