UTJECAJ NA UVOZ

Kina poziva na "međusobno suzdržavanje" nakon novih EU carina na uvoz čelika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2018. u 17:14

SHIJIAZHUANG, July 23, 2018 Photo taken on July 22, 2018 shows a production line of H-shaped steel in Qian'an City, north China's Hebei Province. In recent years, the local government has promoted excess capacity reduction and industry upgrading by pushing forward whole industrial chain of steel products. hxy), Image: 379106169, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Kinesko ministarstvo trgovine je u ponedjeljak izjavilo da će nastaviti pratiti utjecaj novih EU carina na uvoz čelika te je pozvalo na "međusobno suzdržavanje" nakon što su one stupile na snagu.

"Kineska strana će pozorno pratiti provedbu privremenih zaštitnih mjera za europski čelik te će se konzultirati s EU-om o svim bitnim pitanjima u bilo kojem trenutku kako bi osigurali normalne izvozne interese kineskih poduzeća", navodi se u priopćenju ministarstva.

Također se izražava nada da će "sve zemlje ojačati međusobnu komunikaciju" kao i da će se "međusobno suzdržavati kakao se ne bi nanijela veća šteta međunarodnoj trgovini čelika koja je ionako već u problemima".

Europska unija nametnula je u četvrtak carine od 25 posto na 23 kategorije proizvoda od čelika. Nove carine će utjecati samo na onaj uvoz koji prelazi prosječne trgovinske brojke.

Ministarstvo trgovine je komentiralo i privremene protudampinške mjere na uvoz električnih bicikala iz Kine, koje je EU uveo u svibnju, istaknuvši da one krše protokol Svjetske trgovinske organizacije.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo