ESKALACIJA

KINA UZVRAĆA UDARAC Nakon što su Kanađani uhitili šeficu financija Huaweija, u Pekingu priveden bivši kanadski diplomat

 REUTERS

Bivši kanadski diplomat uhićen je u Kini i njegov sadašnji poslodavac kaže da radi na "brzom i sigurnom oslobađanju", a uhićenje svog državljanina potvrdila je i Kanada.

Međunarodna krizna skupina (International Crisis Group) priopćila je da je "upoznata s izvješćima" o uhićenju Michaela Kovriga, koji za nju radi od veljače 2017. kao savjetnik za sjeveroistočnu Aziju, javlja BBC u utorak.

Kovrig je ranije radio kao diplomat u Pekingu, Hong Kongu i UN-u u New Yorku. Bio je djelatnik kanadskog ministarstva vanjskih poslova od 2010. do 2016., a u Hong Kongu i Pekingu je radio od 2012. do 2016.

Detalji uhićenja zasad nisu poznati. Ta se vijest pojavila nekoliko dana nakon što su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, šeficu financija tvrtke Huawei i kći njezina osnivača.

Zasad nije poznato postoji li veza između ta dva slučaja.

Kanada je potvrdila da je njezin državljanin uhićen u Kini, ali je priopćila da ne vidi eksplicitnu vezu s uhićenjem Meng Wanzhou u Vancouveru.

Izrazivši "duboku zabrinutost", ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale potvrdio je da je Kanada upoznata s uhićenjem u Kini, prenosi Reuters.

Goodale je rekao da "u ovom trenutku nema eksplicitne naznake" da je uhićenje Kanađanina povezano s uhićenjem čelnice Huaweija.

Odnosi između Kanade i Kine jako su napeti zbog uhićenja Meng Wanzhou 1. prosinca. Njoj prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala američke proizvode Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:11