ESKALACIJA

KINA UZVRAĆA UDARAC Nakon što su Kanađani uhitili šeficu financija Huaweija, u Pekingu priveden bivši kanadski diplomat

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2018. u 21:17

REFILE - ADDING BYLINE Michael Kovrig, an employee with the International Crisis Group and former Canadian diplomat appears in this photo provided by the International Crisis Group in Brussels, Belgium, December 11, 2018. Courtesy CRISISGROUP/Julie David de Lossy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO ARCHIVES. NO RESALES
REUTERS

Bivši kanadski diplomat uhićen je u Kini i njegov sadašnji poslodavac kaže da radi na "brzom i sigurnom oslobađanju", a uhićenje svog državljanina potvrdila je i Kanada.

Međunarodna krizna skupina (International Crisis Group) priopćila je da je "upoznata s izvješćima" o uhićenju Michaela Kovriga, koji za nju radi od veljače 2017. kao savjetnik za sjeveroistočnu Aziju, javlja BBC u utorak.

Kovrig je ranije radio kao diplomat u Pekingu, Hong Kongu i UN-u u New Yorku. Bio je djelatnik kanadskog ministarstva vanjskih poslova od 2010. do 2016., a u Hong Kongu i Pekingu je radio od 2012. do 2016.

Detalji uhićenja zasad nisu poznati. Ta se vijest pojavila nekoliko dana nakon što su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, šeficu financija tvrtke Huawei i kći njezina osnivača.

Zasad nije poznato postoji li veza između ta dva slučaja.

Kanada je potvrdila da je njezin državljanin uhićen u Kini, ali je priopćila da ne vidi eksplicitnu vezu s uhićenjem Meng Wanzhou u Vancouveru.

Izrazivši "duboku zabrinutost", ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale potvrdio je da je Kanada upoznata s uhićenjem u Kini, prenosi Reuters.

Goodale je rekao da "u ovom trenutku nema eksplicitne naznake" da je uhićenje Kanađanina povezano s uhićenjem čelnice Huaweija.

Odnosi između Kanade i Kine jako su napeti zbog uhićenja Meng Wanzhou 1. prosinca. Njoj prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala američke proizvode Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo