NA PUTU DO DIKTATURE

KINESKE VLASTI CENZURIRALE SLOVO N Odluka o ukidanju predsjedničkih mandata naletjela na otpor, Kina štiti Xi Jinpinga ukidanjem fraza, riječi i slova

 Damir Sagolj / REUTERS

Slovo N 19. je slovo hrvatske i 14. engleske abecede. U fizici se njime označava sila, a u kemiji element dušik. Igrate li popularnu igru Scrabble, slovo N vrijedi jedan bod.

Za Komunističku stranku Kine slovo N je također i subverzivno te je ovog tjedna zabranjeno njegovo korištenje na internetu, piše The Guardian. Tu su odluku donijeli kineski cenzori kako bi pokušali stati na kraj kritikama na račun Xi Jinpingove želje da bude "kormilar bez konkurencije", odnosno da vlada do kraja svog života.

Zbog straha da bi se odluka o ukidanju vremenskih ograničenja predsjedničkih mandata mogla kritizirati, cenzori su počeli eliminirati fraze, riječi pa čak i slova koji bi se potencijalno koristiti u tu svrhu.

Komunistička je stranka taj potez prikazala kao izraz potpore Xi Jinpingu, dok stručnjaci tvrde da će se time aktualnog predsjednika pretvoriti u diktatora. Protivnici odluke su svoje nezadovoljstvo već izrazili putem interneta, a stručnjaki za kineska pitanja sa Sveučilišta u Pennsylvaniji Victor Mair tvrdi da su cenzori reagirali brzo kako bi ušutkali sve kritičare.

Prema popisu koji China Digital Timesa, ovi su izrazi i riječi blokirani na Weibu i Twitteru:

- Deset tisuća godina (eng. Ten thousand years; kin. 万岁), kineska varijanta uzrečice: "Živio ti meni stotinu godina!"

- Ne slagati se (eng. Disagree; kin. 不同意)

- Xi Zedong (kin. 习泽东), novotvorenica koja spaja imena Xi Jinpinga i Mao Zedonga

- Besramno (eng. Shameless; kin. 不要脸)

- Doživotno (eng. Lifelong; kin. 终身)

- Kult ličnosti (eng. Personality cult; kin. 个人崇拜)

- Emigrirati (eng. Emigrate; kin. 移民)

- Besmrtnost (eng. Immortality; kin. 长生不老)

Osim tih termina zabranjeni su ime Yuan Shikai (radi se vojskovođi iz dinastije Qing koji je od Kine htio napraviti monarhiju, ali nije uspio) te djela Georgea Orwella Životinjska farma i 1984.

Manje je jasno zašto je cenzorima zasmetalo slovo N. Mair nagađa da je to zbog straha da će se slovom N označiti broj mandata te da će se iz pomoć slova N pokušati reći da je loše da predsjednik vlada duže od dva mandata. Osnivač skupine GreatFire.org koji javno komunicira putem pseudonima Charlie Smith rekao je da mu se to objašnjenje čini mogućim.

Peking je u srijedu optužio Zapad da histerizira zbog ukidanja ograničenja predsjedničkih mandata. "Zapadni su mediji počeli ogovarati Kinu čim je u javnost izašao prijedlog (Komunističke stranke)", piše u komentaru Global Timesa, tabloida u vlasništvu Komunističke stranke.

Smith smatra da je Kina nije bila svjesna koliko će negodovanja uzrokovati njihova odluka. "Poruke koje stižu iz Kine sugeriraju da Xi nije dobro procijenio kako će opća javnost percipirati odluku. Zato je uposlio cenzore i zato je slovo N nastradalo", pojašnjava Smith.

"Ako se kritike intenziviraju i ljudi pronađu drugi način za izražavanje nezadovoljstva s Xijem, vlast bi mogla posegnuti za drastičnim rješenjem i ugasiti internet."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21