ISPRIČALI SU JOJ SE

KINESKI GOTIČARI TUGUJU NAKON ISKUSTVA DJEVOJKE U METROU 'Nisu mi dali da uđem u podzemnu, zaštitarka je rekla da izgledam uznemirujuće'

 SINA WEIBO

Pripadnici 'gotičke' (engl. 'goth') subkulture u Kini su se ujedinili prilikom prosvjeda na internetu, čiji je povod bila situacija kad je ženi prilikom ukrcavanja u metro naloženo da ukloni svoju šminku da ne bi 'uznemiravala' druge putnike, piše The Guardian.

U objavi na kineskoj društvenoj mreži Weibo, žena čiji stvarni identitet nije poznat je ispričala kako su je zaštitari u gradu Guangzhou spriječili da uđe u podzemnu željeznicu jer je na licu imala naglašeno sjenilo za oči i tamni ruž za usne.

Žena je na Weibou napisala kako je zaštitarka pozvala svog nadređenog i kazala da je ovakva šminka 'problematična i uistinu stravična', pa joj je naredila da je ukloni ako se želi ukrcati u metro.

- Kao kineska državljanka, nadam se da ću biti u prilici upotrijebiti ovu javnu platformu da bih se usprotivila vlastima: Kakvi to zakoni omogućuju pravo da me se zaustavi i da se troši moje vrijeme?, napisala je u svojoj objavi.

- Ako ste u prilici da navedete neki takav zakon, spremna sam platiti za plakat koji bi se postavio na stanici metroa i na kojem bi pisalo: 'Osobe koje nose gotičku lolita odjeću ne smiju koristiti podzemnu željeznicu'.

Kao odgovor, tisuće korisnika Weiboa su počeli objavljivati selfije na kojima ih se vidi u tamnoj odjeći s gotičkom šminkom. Pritom koriste hashtag #ASelfieForTheGuangzhouMetro.

Podzemna željeznica grada Guangzhoua se u međuvremenu ispričala i suspendirala zaštitarku koja je izazvala incident, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi rastuće nezadovoljstvo na društvenim mrežama uz poziv na šire prihvaćanje kineskih subkultura.

Više od 5,000 ljudi je objavilo fotografije u gotičkoj odjeći kojima izražava solidarnost. Taj modni stil se u Kini često naziva 'lolita', jako je popularan u Japanu, a sada ubrzano i u Kini, a nastao je pod utjecajem odjeće za djecu kakva je bila uobičajena krajem 19. i početkom 20. stoljeća, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:30