IZBORI U KINI

KINESKI PREMIJER PONOVNO IZABRAN NA PREMIJERSKU DUŽNOST Najodgovornija osoba za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo ostaje u sjeni predsjednika

 
Kineski premijer Li Keqiang polaže zakletvu
 REUTERS

Kineski parlament u nedjelju je ponovno izabrao premijera Li Keqianga na dužnost kineskog premijera te postavio ministra Yang Xiaodua na čelo nove, moćne protukorupcijske agencije.

Od ukupnog broja članova parlamenta za Lija je glasalo njih 2.964, a dvoje je bilo protiv, priopćio je parlament.

Ovim izborom Li Keqiang preuzima dužnost najodgovornijeg za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. Kineska vlada ima za cilj održati visoke stope gospodarskog rasta uz istodobnu kontrolu rastućeg duga.

Kineski premijer (62) proveo je prvi mandat u sjeni predsjednika Xi Jinpinga, koji je sebe postavio na čelo brojnih gospodarskih odbora oduzimajući tako vlast Liju i državnom vijeću.

Xi, kojega smatraju najmoćnijim kineskim čelnikom nakon osnivača komunističke Kine Mao Zedonga, u subotu je u parlamentu jednoglasno ponovno izabran na dužnost predsjednika države.

Njegov bliski suradnik Wang Qishan izabran je na potpredsjedničku dužnost nakon što je ranije u listopadu umirovljen. Wang je vodio stranačko tijelo za antikorupcijski nadzor, koje je tijekom prvog Xijeva mandata kaznilo više od 1,3 milijun dužnosnika, uključujući, po riječima kritičara, i predsjednikove političke rivale.

Sada će to tijelo biti integrirano u novo nacionalno povjerenstvo za nadzor, koje treba proširiti Xijevu sveobuhvatnu kampanju protiv korupcije sa članova Komunističke stranke na sve državne službenike, tužitelje, sudove i izvrne čelnike državnih poduzeća.

Agencija, koja će djelovati paralelno s vladom i biti iznad sudskih tijela, djelovat će neovisno od sudova u borbi protiv korupcije, utvrđujući bilo kakve oblike zloporabe ili pak lošeg ostvarivanja političkih ciljeva kod državnih službenika.

Promatrači strahuju da će novo povjerenstvo biti korišteno za obračun sa Xijevim političkim rivalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:35