KRAJ TEHNOLOŠKE EKSPANZIJE?

KINESKI TELEKOMUNIKACIJSKI GIGANT TUŽIO AMERIČKU VLADU Direktor tvrtke se obrušio na Trumpa: 'To je nezakonito, zabranjuje se poštena konkurencija'

 
 REUTERS

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei u četvrtak je objavio kako je tužio američku vladu zbog njenog zakona o zabrani korištenja Huaweijevih proizvoda i opreme u državnim službama zbog sigurnosnih razloga.

Privremeni direktor Guo Ping rekao je u Shenzhenu da je zakon, koji je potpisao predsjednik Donald Trump, "ne samo nezakonit, nego i zabranjuje Huaweiju poštenu konkurenciju, a to šteti američkim kupcima".

Tužba je podnijeta na okružnom sudu u Planu, u saveznoj državi Texas.

Sjedinjene Države "opetovano ne mogu pronaći dokaze kojima bi podržali zabranu Huaweijevih proizvode", rekao je Guo. "Prisiljeni smo poduzeti pravne mjere kao zakonit i zadnji pokušaj".

Tenzije oko Huaweija zaoštrile su kinesko-američke odnose posljednjih mjeseci, u vrijeme kad dvije zemlje vode pregovore o novom trgovinskom sporazumu kojim bi se spriječio dugotrajan trgovinski rat.

Huawei's Chief Legal Officer Song Liuping speaks next to Senior Vice President and Global Cyber Security and Privacy Officer John Suffolk (L) and Rotating Chairman Guo Ping (2nd R) at a news conference in Shenzhen, Guangdong province, China March 7, 2019. REUTERS/Yuyang Wang
REUTERS
Čelnici Huaweija na konferenciji za novinare u Shenzhenu

Jedan kanadski sud trenutno razmatra zahtjev SAD-a za izručenjem glavne financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou, koja je kći osnivača Rena Zhengfeija.

Sjedinjene Države optužuju nju, Huawei i njihovu američku podružnicu Skycom da su počinili financijske prevare i urotili se radi pranja novca.

Optužbe su vjerojatno povezane sa mogućim povredama američkih sankcija Iranu.

U siječnju, SAD je u zasebnom slučaju optužio Huawei za prijevaru prijenosa novca, opstruiranje pravde te urota radi krađe trgovinskih tajni T-Mobilea.

Amerika također odbacuje kinesku tehnološku ekspanziju na način da traži da druge zemlje zabrane Huaweijevu 5G infrastrukturu, za koju Washington kaže da predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:39