ŽELI BITI 'EKONOMSKI POBJEDNIK'

'KINEZI BI U SRBIJI MOGLI PROIZVODITI LETEĆE AUTE!' Vučić nakon sastanka s čelnikom Kine govorio o izvozu svinjskih papaka pa prešao na autoindustriju

Aleksandar Vučić
 Dimitar Dilkoff/Pool / REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Pekingu s kineskim partnerima razgovarao o mogućnosti da se u Srbiji, između ostalog, proizvode leteći automobili, piše Blic.

- Imamo neke ideje koje sam dobio poslije razgovora sa šeikom Mohammedom Bin Zayedom (UAE), nešto oni rade i zajedno. Ima puno ideja o kojima razgovaramo sa Kinom. Od sitnih stvari, kako, na primjer, da u sljedećih šest mjeseci riješimo pitanje izvoza svinjskih nogu, papaka i svega onoga što se kod nas baca ili ne koristi u dovoljnoj mjeri. Pa do toga da razmišljamo da im kažemo: Dajte da vidimo što ćemo sa tim litijem i jadaritom u zapadnoj Srbiji, rekao je Vučić.

No, najveće nade polaže u automobilsku industriju.

- Hajde da vas zamolimo za tvornicu električnih autobusa i električnih automobila, znamo da radite prototip letećih automobila, hajdemo probati nešto od toga napraviti u Srbiji, rekao je Vučić nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom te dodao da zahvaljujući suradnji s Kinom, nekadašnji giganti, koji su godinama bili problem Srbiji, danas to više nisu.

Zasad nema informacija kako su Kinezi reagirali na Vučićeve ideje.

- Ono što oni znaju to je da mi, usprkos nekada prikrivenim, nekada manjim, nekada većim pritiscima, čuvamo svoje prijateljstvo s Kinom. Oni to poštuju. Srbija je nezavisna i suverena zemlja, koja sama donosi svoje odluke za razliku od nekih drugih, kazao je Vučić i dodao da Srbija želi 'ekonomski pobjeđivati u regiji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:07