POZADINA ZAOKRETA

KINEZI OTKRILI PRAVI RAZLOG KIMOVE ODLUKE KOJA JE IZNENADILA CIJELI SVIJET!? 'Sve je počelo nakon što su aktivirali svoju najjaču nuklearnu bombu...'

 
 KCNA / REUTERS

Par dana nakon što je Sjeverna Koreja napravila veliki zaokret i priopćila kako će suspendirati nuklearna i raketna testiranja te obustaviti nuklearne pokuse na poligonu u sjevernom dijelu zemlje, kineski znanstvenici objavili su kako je njegov glavni poligon za testiranje nuklearnog oružja de facto uništen, navodi Sky News.

Jedan od tih stručnjaka kaže da bi to mogao biti pravi razlog Kimove odluke o kraju raketnog i nuklearnog testiranja, javlja Daily Mail.

U izvješću Tiana Dongdonga, Yaoa Jiawena i Wena Lianxinga navodi se kako se brdo iznad zloglasnog mjesta na kojem su se izvodili testovi nuklearnog oružja urušilo te je poligon postao nesiguran za daljnje pokuse, a postoji i ozbiljan rizik od curenja radijacije.

Kineski su znanstvenici priopćili kako će Peking nastaviti promatrati bilo kakvo povećanje razina radijacije nakon što se poligon za testiranje nukearnog oružja u Mantapsanu jednostavno urušio nakon pet uzastopnih eksplozija razornog oružja na istom mjestu.

Ova izvješća objavljena su samo par dana nakon priopćenja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una koje je iznenadilo cijeli svijet i u kojem je najavio zatvaranje gore spomenutog poligona.

Podsjetimo, na njegovu odluku vrlo brzo je reagirao Donald Trump. Pozdravio je tu najavu sjevernokorejskoga čelnika te istaknuo kako se raduje sastanku s Kimom.

- Sjeverna Koreja odlučila je obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se sastanku s Kimom - napisao je Trump u poruci na Twitteru.

Studija kineskih znanstvenika napravljena je prema podacima prikupljenim nakon što je Sjeverna Koreja 3. rujna prošle godine izvela test svog najjačeg nuklearnog oružja. Geolozi vjeruju kako je silovita eksplozija, snage 100 kilotona TNT-a, izazvala prvo urušavanje na poligonu nakon čega je uslijedio niz manjih potresa na spomenutom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:48