DOAJEN DIPLOMACIJE

KISSINGER NAJAVIO VELIKI USPON IRANA 'Nestanak ISIS-a na scenu dovodi iransko radikalno carstvo, kontrolirat će Bliski istok od Palestine do Jemena!'

 REUTERS

“Nestanak terorističke Islamske države, ako te prostore zauzme Iran, stvara uvjete za nastanak novog, iranskog radikalnog carstva”, napisao je u svom najnovijem tekstu “Kaos i red u mijenjajućem svijetu”, koji je objavio portal CapX, bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Što nakon

Tako se taj vitalan i mentalno izuzetno bistar 94-godišnjak uključio u sve širu raspravu o budućnosti Srednjeg istoka kada bude razoren kalifat. Kissinger, čije savjete rado slušaju svjetski lideri, istaknuo je sljedeće: “U ovim se okolnostima više ne može primjenjivati teza da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj. Na sadašnjem Srednjem istoku neprijatelj tvog neprijatelja vrlo lako može biti i tvoj neprijatelj”. Kissinger ističe da Srednji istok utječe na svijet i volatilnošću svojih ideologija i specifičnim aktivnostima.

Primjer mu je upravo IS oko kojega postoji konsenzus i sunita i šijita da ga treba slomiti. No, kako se taj trenutak približava, sve je veće pitanje tko će preuzeti kontrolu nad prostorom na kojem je postojao kalifat. Na taj je problem prije bitke za Mosul upozoravao UN, ističući da je važno što prije nakon oslobađanja osigurati sve uvjete za povratak civila - vodu, struju i opskrbu, a zatim krenuti u obnovu.

Kontrola

No, iskustva iz nekih drugih iračkih gradova pokazala su da vlada u Bagdadu, koju kontroliraju šijiti bliski Iranu, nije bila sklona formiranju sunitske samouprave, nego je željela staviti prostor pod svoju kontrolu. Upravo se na to referira Kissinger, navodeći da bi ulazak iranskih ili šijitskih snaga iz drugih zemalja pod kontrolom Teherana značio kopneno učvršćivanje “šijitskog polumjeseca”, prostora iranskog utjecaja od Palestine (turski su izvori objavili da je palestinski pokret Hamas obnovio veze s Teheranom) do Jemena. Ili, kako navode drugi izvori, “četiri bi povijesna arapska grada - Beirut, Damask, Bagdad i Sana - bila pod iranskom kontrolom”. To bi moglo dovesti do ispunjenja “želje svih želja” iranskih lidera: izvoza njihove revolucije i njezina implementiranja u susjednim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:43