SJEDINJENE DRŽAVE

KLJUČNI ODBOR USVOJIO OPTUŽBE Trump će postati treći predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv

 
 REUTERS

Odbor zastupničkog doma u kojem demokrati imaju većinu odobrio je u petak optužbe za zloporabu vlasti i ometanje istrage protiv predsjednika Donalda Trumpa, pa će on gotovo sigurno postati treći predsjednik u povijesti protiv kojeg će se provesti opoziv.

Odbor za pravosuđe je s 23 glasa 'za' i 17 'protiv' usvojio točku optužnice protiv Trumpa za zloporabu vlasti tako što je navodno pritiskao Ukrajinu da provede istragu Joea Bidena, mogućeg suparnika na izborima 2020.

Odbor je odobrio i drugu optužbu za ometanje kongresne istrage te afere time što je bivše i sadašnje članove administracije upućivao da ne surađuju u istrazi.

Cijeli Zastupnički dom u kojem demokrati imaju većinu bi optužbe trebao odobriti idući tjedan, čime će se okončati postupak opoziva i Trumpa idućih tjedana poslati na suđenje pred Senatom.

No, vrlo je vjerojatno da Senat kojim dominiraju republikanci neće predsjednika proglasiti krivim i izbaciti ga iz ureda.

Trumpu se stavlja na teret da je zlorabio predsjedničke ovlasti radi osobne političke koristi tako što je vršio pritisak na Ukrajinu da se umiješa u američke izbore 2020.

Prema demokratima, Trump je to učinio na štetu američke nacionalne sigurnosti uskrativši američku vojnu pomoć Kijevu zbog nevoljkosti da istraži ulogu sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena u upravi ukrajinske energetske kompanije.

Republikanci brane Trumpa i optužuju demokrate za politički motiviranu farsu, tvrdeći da ga suparnici pokušavaju opozvati od samog početka mandata u siječnju 2017.

Trump će postati treći predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv. Demokrat Bill Clinton je to prošao 1998. jer je lagao o seksualnoj vezi s pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski, no Senat ga je oslobodio.

Demokratski predsjednik Andrew Johnson s opozivom je bio suočen 1868., ali nije osuđen u Senatu.

Republikanski predsjednik Richard Nixon je dao ostavku 1974. prije nego što je protiv njega pokrenut opoziv zbog afere Watergate.

Trumpov odvjetnik viđen u Bijeloj kući nakon što su demokrati odobrili optužbe protiv američkog predsjednika

Privatni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Rudy Giuliani uočen je u petak kako ulazi u Bijelu kuću, istog dana kada je Odbor zastupničkog doma, u kojem demokrati imaju većinu, odobrio optužbe protiv Trumpa.

Giulianija, koji se pojavio kao središnja ličnost u istrazi za opoziv koju predvode demokrati, uhvatile su televizijske kamere pri ulasku u zapadno krilo Bijele kuće.

Bijela kuća nije odmah navela razlog njegovog posjeta. Giulianijev odvjetnik odbio je komentirati njegov dolazak.

Trump je zatražio Giulianija da obavijesti republikanske senatore i ministarstvo pravosuđa o informacijama koje je prikupio tijekom posjeta Ukrajini prošlog tjedna.

Giuliani je odigrao ključnu ulogu u pokušaju pronalaska informacija koje su trebale ocrniti bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i mogućeg demokratskog političkog suparnika na predsjedničkim izborima 2020.

Cijeli Zastupnički dom trebao bi potvrditi optužbe za opoziv Trumpa po kojima je zloporabio svoje ovlasti kako bi pritisnuo Ukrajinu da istraži Bidena i njegovog sina Huntera, bivšeg člana uprave ukrajinske energetske kompanije.

U petak je Wall Street Journal objavio da je Trump nazvao Giulianija dok se avion iz Ukrajine prema New Yorku još kretao pistom.

"Što si saznao?", pitao ga je Trump prema pisanju novina. "Više nego što možete zamisliti", odgovorio mu je bivši gradonačelnik New Yorka. Svoja saznanja će navesti u izvještaju na 20 stranica, otkrio im je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:48