RUDY GIULIANI

KLJUČNI TRUMPOV SURADNIK ODUSTAO OD POZICIJE DRŽAVNOG TAJNIKA 'To je jedino mjesto koje me zanimalo, ali sve je za Donalda postalo preteško'

Donald Trump i Rudy Giuliani
 REUTERS

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani (72) odustao je od mjesta u administraciji novog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Giuliani je bio jedan od glavnih kandidata za novog američkog državnog tajnika, no povukao se iz utrke. Bivši gradonačelnik New Yorka nije pojasnio zašto je odustao, a svoju odluku predsjedniku je obznanio 29. studenog. Giuliani je tijekom sastanka s Trumpom poručio kako ga ne zanima niti jedno drugo mjesto u administraciji.

"Cijela stvar je postala teška za novoizabranog predsjednika. To je bila jedina pozicija koja me zanimala, ali ne toliko da sam zbog odustajanja razočaran. Ima još dosta jakih kandidata," rekao je Giuliani u telefonskom razgovoru za Tv postaju Fox.

Vijest o Giulianijevom odustajanju potvrdio je i Donald Trump.

"Rudy bi bio izvanredan član kabineta, ali potpuno poštujem i razumijem njegove razloge zašto želi ostati u privatnom sektoru," poručio je Trump. Novi američki predsjednik je naglasio kako je Giuliani njegov blizak prijatelj i kako će to i dalje ostati.

"Zvat ću ga za savjete i vidim važno mjesto za njega u administraciji kasnije," naglasio je Trump.

Giuliani je bio jedan od najglasnijih pristaša Donalda Trumpa tijekom predizborne kampanje, te ga je često pratio na skupovima napadajući demokratkinju Hillary Clinton. Giuliani je bio gradonačelnik New Yorka kada su na taj grad 11. rujna 2001. izvršeni napadi i vodio je grad tijekom krize nakon uništenja tornjeva blizanaca World Trade Centra, blisko surađujući s tadašnjim predsjednikom George W. Bushom.

Kao mogući kandidati za poziciju državnog tajnika spominju se republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2012. godine Mitt Romney, bivši direktor CIA David Petraeus i senator Tennesseea Bob Corker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:20