SLUŽBENA OBJAVA SPC-a

'KLONITE SE NJIH, U SUPROTNOM ĆETE BITI IZOPĆENI!' Potpuni raskol u pravoslavlju, Srpska pravoslavna crkva konačno izabrala stranu

 
Patrijarh Bartolomej
 REUTERS

'Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje nekanonsko ulaženje Njegove svetosti patrijarha carigradskog u kanonski prostor najsvetije Ruske crkve budući da se Kijevska mitropolija ni na koji način ne može poistovjetiti s današnjom 'Ukrajinom' koja obuhvaća i desetine drugih eparhija'.

SPC je ovim riječima, u službenoj objavi od utorka svim pravoslavnim crkvama, konačno definirao svoj stav prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC). SPC ne priznaje 'umjetnu “konfederaciju' ukrajinskih raskolničkih grupacija proglašenu za 'autkefalnu Crkvu Ukrajine' jer je to kanonski nepostojeća crkva, u samoj stvari silom nametnuta”.

Ukrajinska pravoslavna crkva je dobila svoj tomos, odluku o autokefalnosti (samostalnosti) 6. siječnja ove godine. Projekt autokefalnosti je vodio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, a carigradski patrijarh Bartolomej mu se u potpunosti priklonio. Jedan od razloga za Bartolomejevu odluku je svakako odluka RPC-a da sabotira svepravoslavni sabor na Kreti prije tri godine. Čime je taj dugo pripremani skup izgubio na važnosti. Moskva je pokazala svoju moć, a Carigrad zapamtio pa vratio. Odluku je svakako katalizirao i sukob Grčke i Rusije oko Sjeverne Makedonije u kojem je RPC snažno radio u korist Moskve, a protiv dogovora Atene i Skoplja. Bartolomej je Grk.

SPC se našla u neugodnoj situaciji jer je RPC prekinula sve odnose s Carigradom, a time i sa Svetom gorom Atos. Što Beogradu nije konveniralo. No, prijetnja da Crna Gora krene ukrajinskim putem pa da nastane autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, kao i pritisak iz Moskve, bili su dovoljni da SPC stane uz Rusiju.

SPC u svojoj obznani ističe kako je bio prvi među autokefalnim pravoslavnim crkvama koji je u studenom prošle godine negativno reagirao na namjeru patrijarha Bartolomeja da bude “prvi bez jednakih” (primus sine paribus) umjesto “prvi među jednakima” (primus inter pares). “Na žalost, glas Srpske crkve je ostao “glas vapijućeg u pustinji”, stoji u objavi. U kojoj se ističe i da je “Kijev, kao što je poznato, “majka ruskih gradova”. Što bi, ako se postavi kao princip, značilo da bi Moskva trebala biti podređena Kijevu, a ne obrnuto kako je sve donedavno bilo kad je riječ o religijskom autoritetu nad Ukrajinom.

Konačno, SPC navodi kako preporuča svim svojim svećenicima da se klone “liturgijskog i kanonskog općenja” s UPC-om prijeteći im izopćenjem.

“Žaleći i tugujući zbog razbijenog jedinstva svete Pravoslavne katoličanske crkve, Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve ponovno moli njegovu svetost patrijarha Bartolomeja da revidira svoje dosadašnje odluke i da uspostavi prijašnju blagoslovljenu ljubav i jedinstvo svetih pomjesnih crkava Božjih. Ništa nije nužnije ni dragocjenije od ljubavi, mira i jedinstva među braćom”, zaključuje se u obznani SPC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:50