TERORISTIČKA VEZA

Koga naoružati: Sirijski radikali vjerni al-Qa’idi

Lider sirijskog ekstremističkog al-Nusra Fronta jučer je putem audioporuke objavio da su njegovi borci vjerni šefu al-Qa’ide Ajmanu al-Zavahiriju, a to je učinio dan nakon što je lider iračkog ogranka al-Qa’ide objavio da je ta sirijska grupa u sastavu al-Qa’ide.

- Sinovi al-Nusra Fronta zaklinju se na vjernost šeiku Ajmanu al-Zavahiriju - rekao je lider sirijskih islamista Abu Muhamed al-Džavlani na objavljenoj snimci.

‘Cilj je srušiti Asada’

Istodobno je poručio da nije istina, kako je to u utorak rekao Iračanin Abu Bakr al-Bagdadi, da će se sirijska skupina spojiti s iračkim ogrankom al-Qa’ide. Šef al-Nusra Fronta rekao je da neće biti nikakvog spajanja te da s njim nitko o spajanju nije niti razgovarao. Poručio je da neće biti nikakve promjene u odnosu na dosadašnje djelovanje te grupe, jedne od istaknutih u pobuni protiv sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada.

- Uvjeravamo braću u Siriji da će al-Nusra Front nastaviti djelovati u skladu sa slikom koju smo dosad stvorili i da naša odanost (al-Qa’idi) neće ni na koji način utjecati na našu politiku - rekao je šef sirijskih radikala u jučerašnjoj poruci, kako prenosi al-Arabija, arapska televizija u vlasništvu Saudijaca.

Na listi terorista

Washington je al-Nusru dosad tretirao kao terorističku organizaciju za koju se sumnjalo da stoji iza niza samoubilačkih bombaških napada u toj zemlji. Posljednja izjava objavljena je nakon samoubilačkog napada u središtu Damaska u kojem je poginulo 15 osoba, a 146 ih je ranjeno.

- Vrijeme je da se obznani čitavom svijetu da je al-Nusra zapravo ogranak Islamske države Irak - rekao je šef iračkog krila al-Qa’ide, Abu Bakr al-Bagdadi, u poruci objavljenoj u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:45