NOVA ANKETA

KOJA PANDEMIJA? Većina njemačkih liječnika radila manje u doba korone

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2020. u 20:15

A doctor wearing protective gear, face shield and face mask gestures towards a car driver to come forth at a drive-in COVID-19 testing facility in Berlin on April 30, 2020, amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. - The testing facility, set up by the health authority of Berlin's Mitte district and operational since March 23, 2020, can administer over 150 tests a day, five days a week. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
AFP

Većina njemačkih liječnika radila je u doba pandemije koronavirusa manje nego inače, pokazala je anketa objavljena u srijedu.

Pedeset i sedam posto liječnika kaže da im se za vrijeme krize smanjio opseg posla, prema anketi liječničkog sindikata Marburger Bund.

Oko četvrtine je reklo da nije bilo promjene, a 18 posto da su radili više.

Sindikalci to objašnjavaju smanjenjem broja operacija i hitnih prijema.

"Osim toga, broj pacijenata zaraženih Covidom-19 bio je manji nego što smo se pribojavali", priopćio je sindikat.

Njemačka je izbjegla dramatični scenarij u epidemiji novog koronavirusa koji je u zemlju zarazio 171.000 i usmrtio 7600 ljudi.

Nakon što je isprva sve krevete na intenzivnim odjelima rezervirala za zaražene, vlada je kasnije objavila da se ti kapaciteti mogu ponovno staviti u službu redovnih operacija i ostalih bolničkih usluga.

Tu su odluku podržale dvije trećine liječnika, ističu sindikalci.

No, podijeljeni su kada je riječ o budućem kretanju pandemije. Njih 44 posto smatra da bi zdravstveni sustav i dalje mogao biti preopterećen, a nešto ispod 42 posto ne dijeli tu zabrinutost. Četrnaest posto je odgovorilo da nisu sigurni.

Izdvajamo