LISTA USPJEŠNOSTI

KOJI SMO NA SVIJETU PO PROSPERITETU? Ugledni britanski institut objavio ljestvicu 142 države po uspjehu u raznim kategorijama

 Legatum Institute

Norveška je proglašena najprosperitetnijom zemljom na svijetu sedmu godinu zaredom, prenosi Independent .

Indeks prosperiteta za 2015. godinu koji izrađuje britanski institut Legatum smjestio je ovu skandinavsku zemlju na najviše mjesto u konkurenciji 142 države na temelju osam kriterija, uključujući ekonomiju, obrazovanje, osobne slobode i zdravlje.

Švicarska se našla na drugom mjestu zbog slabije ocjene obrazovanja, a Danska je na trećem mjestu unatoč 'tek' 16. najboljem zdravstvenom sustavu na svijetu.

Hrvatska se na Indeksu uspješnosti nalazi na 53. mjestu ispred nekih znatno većih država poput Brazila, Rusije, Meksika i Turske.

Najbolje smo plasirani u kategoriji zdravstva, gdje se nalazimo na 39. mjestu, a najgore u kategoriji socijalnog kapitala, tamo smo plasirani na 120. od moguća 142 mjesta. Kategorija socijalnog kapitala uključuje percepciju društvene pomoći, volonterstvo, dobrotvorne donacije, pomaganje strancima, posjećenost u religijskim ustanovama, vjera u druge i brak.

Segment osobnih sloboda, u kojem je Hrvatska plasirana na 101. mjestu, uključuje pitanja ljudskih prava i tolerancije prema imigrantima i etničkim manjinama.

Kada gledamo u konkurenciji isključivo europskih država, u posljednjoj smo četvrtini plasiranih zajedno sa Srbijom (ukupno 73. mjesto) te Bosnom i Hercegovinom (ukupno 83. mjesto). Mađarska je četiri mjesta ispred nas, a Slovenija, koja je u čak pet kategorija plasirana u prvih 30 na svijetu nam daleko bježi.

Premda se Norveška nalazi na prvom mjestu, i to već sedmu godinu zaredom, istraživači su otkrili da je službeni broj nezaposlenih u toj državi umjetno nizak, jer ona većinu svojih dugoročno nezaposlenih građana tretira ili kao da se kvalificira za invalidninu ili kao da se mogu prijevremeno umiroviti. U nekim slučajevima čak se radi o osobama u dobi između 20 i 24 godine.

10 najprosperitetnijih država prema institutu Legatum

1. Norveška

2. Švicarska

3. Danska

4. Novi Zeland

5. Švedska

6. Kanada

7. Australija

8. Nizozemska

9. Finska

10. Irska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23