POLITIKA POBJEDE

Koju su cijenu Kinezi spremni platiti za zlao na OI? Obitelj godinu dana čuvala tajnu da kći može trenirati

U kontekstu Wuine pobjede, Kineski su mediji razapeli 17-godišnju dizačicu utega koja nije uspjela osvojiti medalju
 AP

Wu Minxia (26) netom je osvojila olimpijsko zlato u sinkroniziranom skoku u vodu i time i svojoj zemlji i obitelji donijela veliku slavu. No njezina je obitelj za to platila ogromnu cijenu. Dulje od godinu dana tajili su joj da su joj umrli djed i baka, kao i činjenicu da se njezina majka bori s rakom, samo da Wu ništa ne bi omelo u pripremama za Olimpijske igre.

Kina već desetljećima provodi institucionalizirani sportski program prema ideji pobjede pod svaku cijenu i ovo je samo jedan od primjera ekstremne predanosti kineskih obitelji ideji o olimpijskoj slavi koju propagira država.

U Kini država šalje službene čestitke samo onima koji na Olimpijskim igrama osvoje zlato, a oni koji se kući vrate sa srebrom ili broncom, ili bez ikakve medalje, nerijetko se nađu pod oštrim kritikama medija. Zadnji takav slučaj dogodio se 17-godišnjoj dizačici utega koju su domaće novine napale jer zemlji nije priskrbila nikakvu medalju, i to upravo u kontekstu Wuinog uspjeha i odricanja.

Wu je počela trenirati kad joj je bilo šest godina. Sa 16 je preseljena u vladin institut za treniranje vodenih sportova. Danas je jedna od najvećih domaćih zvijezda u svom sportu, ali to je mogla postići tek uz ogromne žrtve u privatnom životu.

- Mi smo odavno prihvatili da nam ona baš ne pripada u cijelosti, ispričala je njezina majka Wu Yuming. Uopće se zapravo ne usudim nadati uživanju u obiteljskoj sreći, dodala je.

AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43