KORONAVIRUS

KOLIKO JE POUZDAN CERTIFIKAT IMUNITETA? Političari ga koriste kao sredstvo za povratak u normalu, ali stručnjaci upozoravaju da je prerano

U nekim dijelovima svijeta certifikati imuniteta na koronavirus se koriste kao sredstvo za polagani povratak u normalu. No stručnjaci upozoravaju na to da je možda s ovakvim mjerama prerano.
 AFP

Zemlje širom svijeta pronalaze načina kako svoja društva pripremiti i vratiti u svakodnevicu. Zemlje poput Danske i Austrije polagano ublažavaju mjere borbe protiv širenja koronavirusa, sada je to najavila i Njemačka. Čak i teško pogođene zemlje poput Italije i Španjolske razmišljaju o što skorijem povratku u svakodnevicu. Prije svega onu radnu. Jer već je sad izgledno da će pandemija ostaviti dalekosežne posljedice po gospodarstva, a što dulje restriktivne mjere traju, to će posljedice biti dublje, piše Deutsche Welle.

Znak za "nesigurna društva"

Jedan od mehanizama kojima vlade pokušavaju što više građana vratiti u gospodarske tokove je izdavanje tzv. certifikata imuniteta za osobe koje su preboljele koronavirus i koje sadrže dovoljan broj antitijela. Certifikat bi onima koji su ozdravili omogućio povratak na posao. Ova metoda je posebno popularna u Italiji i to u kriznim žarištima na sjeveru zemlje kao i s druge strane Atlantika, u središtu zaraze New Yorku.

-->

No ovi planovi su sporni kako s medicinskog tako i s etičkog stanovišta. Stručnjaci upozoravaju kako su certifikati imuniteta samo alibi političarima koji žele stanje što prije vratiti u normalu.

Martin Schnell, profesor za socijalnu filozofiju i etiku zdravstvenog sustava sa Sveučilišta Witten/Herdecke kaže kako su preuranjeni pozivi za ukidanjem mjera znak za "nesigurna društva" koje se po cijenu sigurnosti hvataju za predvidive planove. "Politički čelnici trebaju jednostavni scenarij za izlazak iz krize", kaže Schnell. Da prerano odustajanje od mjera može imati dalekosežnije posljedice pokazuje i primjer Kine gdje je nakon povratka na normalni režim, uslijedio drugi val zaraze.

S druge strane certifikati imuniteta bi u manjim sredinama, gdje svatko poznaje svakoga, mogli dovesti do podjela u one "zdrave" i one koji su još uvijek ranjivi.

Nesigurni podaci

S druge strane certifikati su nesigurni i zbog toga što znanost jednostavno još ne poznaje dovoljno virus COVID-19. Postoje informacije o pacijentima koji su se ponovno zarazili koronavirusom nakon što su već jednom preboljeli ovu zarazu.

Nadalje, istraživanja u Kini i Italiji su pokazale različitu razinu antitijela kod oporavljenih pacijenata: neki su stvorili vrlo mali broj antitijela kod drugih je pak ovaj broj bio mnogo viši. I vrijeme inkubacije je vrlo različito. Zato su, prema mišljenju mnogih znanstvenika, certifikati imuniteta vrlo nepouzdani mehanizam za provođenje strategija izlaska iz sadašnje situacije.

Daljnji problem predstavlja količina znanstvenih radova koji pristižu u relevantne medicinske časopise jer jednostavno nema dovoljno virologa koji bi verificirali zaključke ovih studija. Tako da će potrajati dok medicinski časopisi ne počnu objavljivati studije na koje će se znanstvenici u ostatku svijete u borbi protiv koronavirusa moći u punoj mjeri i osloniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:07