ZA POVLAŠTENE

KOME TO IDU POTICAJI EUROPSKE UNIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE? U Mađarskoj profitiraju Orbánovi prijatelji, češki premijer dobio 42 milijuna eura

 
Viktor Orban i Andrej Babiš
 Profimedia

Budući da se novčane potpore za poljoprivrednike u Europskoj uniji dodjeljuju prema hektaru, to je stvorilo velike nejednakosti među farmerima.

Posljednje istraživanje Europskog udruženja za obrazovanje novinara (EJTA) pokazalo je da gotovo 85 posto svih raspoloživih poljoprivrednih subvencija odlazi u ruke 1,6 milijuna farmera, što je samo 24 posto svih farmera. Novo istraživanje New York Timesa pokazalo je da u sustavu postoje silne manipulacije koje za bogaćenje koriste politički uvezani igrači, a ponegdje i sami vodeći političari pojedinih zemalja.

Hektari

Prošle je godine EU namijenila oko 58 milijardi eura za poljoprivredu. Subvencija je to koja je namijenjena prvenstveno proizvodnji hrane, razvoju ruralnih zajednica i poljoprivrede prihvatljive za okoliš. Od toga je 41 milijardu eura otišlo direktno farmerima, stoji u izvješću Europske komisije za 2018. godinu. Kad se pogleda ukupni budžet EU, ispada da je gotovo 38 posto otišlo samo na poljoprivredu.

Za raspodjelu sredstava i utvrđivanje kriterija zadužena je zajednička poljoprivredna politika (CAP), utemeljena 1958. godine. Prema njoj, svaki farmer u EU dobit će 260 eura za hektar poljoprivrednog zemljišta ako ispunjava sve tražene uvjete. Ako farmer unaprijedi svoju farmu tako da na neki način pridonese bioraznolikosti, bit će nagrađen s dodatnih 115 eura po hektaru. Farmeri i farmerice koji su mlađi od 41 godinu dobivaju i potporu od 50 eura po hektaru godišnje. Stoga, ako farmer ima manje od 41 godinu i ispunjava sve uvjete EU, može dobiti 425 eura po hektaru.

Prošle je godine ukupno 6,5 milijuna farmera ispunjavalo uvjete EU. Veće farme dobile su veće potpore. Oko 24 posto farmera dobilo je više od 5000 eura (85 posto ukupnih subvencija), 27 posto dobilo je između 1250 i 5000 eura (11 posto), a 24 posto farmera ispunilo je uvjete za 500 do 1250 eura (3 posto). Samo 1,3 posto ukupne potpore otišlo je na 25 posto svih farmera koji su dobili manje od 500 eura.

Milijuni

A nije pitanje samo koliko je veliko zemljište, nego i u kojoj se državi nalazi. Naime, The New York Times je objavio istraživanje koje obuhvaća devet zemalja EU, a pokazuje da poljoprivredne subvencije iskorištavaju “poljoprivredne mafije” Srednje i Istočne Europe. Najviše su se fondovima EU okoristili politički dužnosnici i njihove obitelji, a države u koje se upire prstom su Mađarska, Slovačka, Bugarska i Češka.

Milijarder i češki premijer Andrej Babiš je, prema informacijama do kojih je došao NYT, prošle godine izvukao 42 milijuna eura iz fondova EU namijenjenih za poljoprivredu i ruralni razvoj. On je, naime, povezan s konglomeratom Agrofert koji godišnje iz EU dobiva desetke milijuna dolara. Babiš negira te tvrdnje i navodi da više nije vlasnik spomenute tvrtke.

“Europska unija plaća toliki novac oligarhu koji je ujedno i političar. I koji je rezultat? Dobijete najmoćnijeg političara u Češkoj kojeg u potpunosti podržava Europska unija”, tvrdi češki ekonomist Lukáš Wagenknecht za Times.

Mađarski premijer Viktor Orbán navodno je omastio brk kad je velike parcele državne zemlje prodao prijateljima i rođacima. Točnije, riječ je o mađarskoj pokrajini Fejér, domu mađarskog premijera, u kojoj je 485 hektara zemlje prodano Orbánovu zetu i njegovoj obitelji, 1500 hektara otišlo je Orbánovu prijatelju iz djetinjstva Lőrincu Mészárosu, a 405 hektara je kupio János Flier, poslovni partner Orbánove supruge. U Bugarskoj, pak, 100 najbogatijih osoba dobiva 75 posto svih subvencija EU, a u Slovačkoj je državni odvjetnik potvrdio kako uistinu postoji “poljoprivredna mafija”.

Prema istrazi NYT-a ispada kako zemlje koje najviše kritiziraju Bruxelles, a vode ih populistički i desničarski vođe, ipak nemaju problema koristiti subvencije EU. Tvrde kako se europskim novcem stvara moderni feudalni sustav u kojemu mali poljoprivrednici ovise o politički jačim i većim zemljoposjednicima.

Pristranost

“Postupci u Mađarskoj za administriranje poljoprivrednih subvencija EU u potpunosti ispunjavaju pravila EU i regulacije koje su potrebne za upravljanje tim sredstvima. Državno zemljište veće od 1000 hektara mora slijediti stroga pravila u prodaji te parcele. Pitanja i izvori NYT-a pokazuju da se jasno radi o pristranosti i predrasudama u obrađivanju ove teme”, izjavili su u mađarskoj vladi, prenosi Telegraph.

U Bugarskoj 75 posto novca odlazi u ruke 100-tinjak ljudi

MAĐARSKA

485 hektara zemlje prodano je Orbánovu zetu, 3800 hektara dodijeljeno je njegovu prijatelju iz djetinjstva Lorincu Meszarosu, a dodatnih 1000 hektara prodano je Janosu Flieru, poslovnom partneru Orbanove supruge.

ČEŠKA

Najpoznatiji primatelj subvencija u Češkoj je premijer Andrej Babiš, koji je prema analizi NYT-a samo u prošloj godini primio najmanje 42 milijuna eura poljoprivrednih poticaja.

SLOVAČKA

Jedan od glavnih istražitelja u zemlji priznao je postojanje “poljoprivredne mafije”, mali poljoprivrednici prijavili su premlaćivanja i iznude zbog zemlje čija vrijednost leži isključivo u poticajima. Novinar Jan Kuciak ubijen je prošle godine dok je istraživao kako su se talijanski pripadnici krim miljea infiltrirali u poljoprivrednu industriju kako bi izvlačili novac za poticaje.

BUGARSKA

Bugarska akademija znanosti ustanovila je da oko 75 posto europskih poljoprivrednih poticaja završi u rukama 100-tinjak glavnih pojedinaca i tvrtki. Na proljeće su izvedene racije širom zemlje te su otkrivene koruptivne veze između vladinih dužnosnika i ratara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:46