BIVŠI FRANCUSKI PREDSJEDNIK

KOMEMORACIJA ZA CHIRACA ODRŽAT ĆE SE U NEDJELJU U PARIZU U ponedjeljak će biti pokopan uz svoju kći Laurence, proglašen je i dan žalosti

Jacques Chirac
 Charles Platiau/Files/File Photo / REUTERS

Komemoracija za bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca koji je preminuo u četvrtak u 87. godini, bit će održana u nedjelju u Domu invalida u Parizu, a pogreb će se održati u ponedjeljak na pariškom groblju Montparnasse, samo u nazočnosti njemu najbližih osoba.

Komemoracija otvorena za javnost bit će održana u Domu invalida, potvrdila je Elizejska palača, mjestu na kojem je pokopan Napoleon Bonaparte a koje je uobičajeno za održavanje takvih ceremonija kada su u pitanju javne osobe, pripadnici vojske i sigurnosnih snaga.

Chirac, koji je umro u svojem domu u središtu Pariza, bit će pokopan u ponedjeljak na privatnoj ceremoniji na groblju Montparnasse, uz svoju kći Laurence koja je umrla 2016. Njegova druga kći Claude bila mu je savjetnica za komunikacije.

Ponedjeljak je proglašen i danom žalosti.

Francuska se u petak počela pripremati za odavanje počasti bivšem predsjedniku koji je vodio državu dvanaest godina, od 1995. do 2007., a francuski glavni grad 18 godina.

Više stotina osoba već se u četvrtak navečer u predsjedničkoj palači upisalo u knjigu žalosti postavljenu pred veliku fotografiju bivšeg šefa države, i tamo će biti do nedjelje.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak navečer u televizijskom obraćanju da je Chirac "ušao u povijest i svima će nam nedostajati".

Istaknuo je Chiracovu hrabrost na međunarodnoj političkoj sceni, rekavši za njega da je bio glasnik "neovisne i ponosne Francuske, sposoban uzdići se protiv nepravedne vojne intervencije kada je 2003. odbio invaziju na Irak bez mandata UN-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:06