POSJET MILA ĐUKANOVIĆA

Komšić i Dodik se posvađali oko odnosa prema Crnoj Gori

Milo Đukanović
 Davor Pongračić / CROPIX

Presjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Milorad Dodik ponovo su se posvađali zbog međunarodnih odnosa, a ovoga puta povod je očekivani službeni posjet predsjednika Crne Gore.

Komšić je u utorak izjavio kako je crnogorski predsjednik Milo Đukanović pozvan i dobrodošao gost u BiH te kako je ranije prihvatio poziv Predsjedništva BiH za službeni posjet Sarajevu.

"BiH i Crna Gora imaju izvrsne bilateralne odnose koji neprestano napreduju i koji su primjer dobrosusjedskih odnosa u regiji", kazao je Komšić za regionalnu televiziju N1 komentirajući odluku svog kolege u državnom vrhu Dodika da na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u ponedjeljak glasuje protiv planiranog posjeta crnogorskog predsjednika.

Dodik je novinarima kazao kako nije dao suglasnost za Đukanovićev dolazak "imajući u vidu trenutačno stanje u Crnoj Gori".

Dodik se već tjednima otvoreno miješa u unutarnja pitanja Crne Gore javno podupirući prosrpske stranke koje u toj državi organiziraju protuvladine prosvjede pod izlikom protivljenja provedbi novog zakona koji regulira položaj vjerskih zajednica.

"Teroriziranje Srba u Crnoj Gori došlo je do zida. Ignoriranje srpskih nacionalnih obilježja u Crnoj Gori i srpskog nacionalnog prava do te mjere je otišlo i eskaliralo da se Srbi moraju okupiti i ja podržavam naše ljude u Crnoj Gori", kazao je Dodik u siječnju.

Vlasti i provladine organizacije u Republici Srpskoj organizirali su i prosvjedna okupljanja protiv crnogorskih vlasti.

BiH i Crna Gora kao države gotovo da nemaju niti jedno otvoreno pitanje u međusobnim odnosima, a prve su države u regiji koje su riješile putanje granice otvoreno raspadom bivše Jugoslavije.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Komšić kazao je kako sadašnje Dodikovo ponašanje neće utjecati na dobre odnose Sarajeva i Podgorice.

"Uvjeren sam da će se dobra suradnja između naše dvije države koje nemaju otvorenih pitanja nastaviti u budućnosti, unatoč neodgovornosti i neozbiljnosti pojedinaca poput Dodika", kazao je Komšić.

Dodik i Komšić ranije su sličnu javnu polemiku vodili o statusu BiH u odnosima s NATO-om.

Komšić kao odlučni zagovornik NATO integracija tvrdi kako je BiH na "nepovratnom putu" ka članstvu u Alijansi, dok Dodik najavljuje kako će to spriječiti pod svaku cijenu.

NATO je na svojoj službenoj mrežnoj stranici ranije ovog mjeseca objavio osvježene podatke koji se odnose na BiH i tamo stoji kako je ta zemlja "korisnik" Akcijskog plana za članstvo (MAP) zajedno sa Severnom Makedonijom, no Dodik uporno tvrdi kako to nije točno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:06