USKORO KONGRES

KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE MIJENJA USTAV U njega će ugraditi misli Xija Jinpinga: Predsjednik će učvrstiti svoju moć

 
Kineski predsjednik Xi Jinping u Velikoj palači naroda u Pekingu
 Damir Sagolj / REUTERS

Kineska vladajuća Komunistička partija složila se da će izmijeniti stranački ustav a očekuje se da će ugraditi političke misli predsjednika Xija Jinpinga, uoči stranačkog kongresa sljedeći tjedan na kojemu će Xi učvrstiti svoju moć, javljaju agencije.

Centralni komitet KP u subotu je odobrio prije najavljeni prijedlog izmjena ustava koji će sada biti proslijeđen Kongresu na formalno usvajanje.

U opširnom priopćenju koje je KP objavila putem državnih medija ističe se pohvala za proteklih pet godina pod Xijevim vodstvom, pogotovo za uspjeh u borbi protiv korupcije, no ne navodi se koje će misli biti uključene u stranački ustav.

Ključna mjera Xijeve moći bit će hoće li postići da njegovo ime bude "okrunjeno" u stranačkom ustavu uzdižući ga na razinu prijašnjih vođa, poput Misli Mao Zedonga ili Teorije Denga Xiaopinga.

Što se tiče Xijevih kasnijih prethodnika Jianga Zemina i Hu Jintaoa, u oba slučaja je stranački ustav izmijenjen kako bi uključio njihove vodeće misli, no nisu im izravno pridodana imena.

U dijelu izjave u kojima se spominju teorije bivših vođa, nalazi se i referencija na duh kojim je prožet "niz važnih govora i novih koncepata generalnog sekretara Xi Jinpinga te njegovih novih razmišljanja i nove strategije upravljanja", čime se signalizira da bi ta formulacija mogla biti u uporabi.

KP također kani ustrajati na Xijeve "Četiri sveobuhvatnosti" koje se odnose na to da Kina "sveobuhvatno" radi na izgradnji umjerenog naprednog društva i jačanju reformi, vladavine prava i partijske discipline kao i "Četiri velika" koji se fokusira na partijsku izgradnju i pomlađivanje države.

Na četverodnevnoj plenarnoj sjednici Centralnog komiteta također će se odobriti izvješća o istragama bivših viših dužnosnika koji su otpušteni ili zatvoreni zbog korupcije.

Otkad je preuzeo vlast prije pet godina, Xi je počeo oštru kampanju protiv duboko ukorijenjene korupcije i u tom je razdoblju kažnjeno više od milijun ljudi, a deseci viših partijskih dužnosnika završili su u zatvoru.

KP je obećala da kampanja, koju nadzire bliski Xijev suradnik Wang Qishan, nikad neće završiti.

Kongres će u srijedu otvoriti partijski vođa Xi svojim govorom koji se strogo čuva u tajnosti, no zna se da će biti više usredotočen na ideologiju nego na konkretne političke prilike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:32