NOVI DOKUMENTI

KONAČNO OTKRIVENA VEZA OSNIVAČA WIKILEAKSA I RUSIJE! Procurilo pismo koje otkriva da je Assange još 2010. godine pokušao pobjeći kod Putina

 
 REUTERS

Osnivač Wikileaksa Julian Assange još 2010. godine pokušao je pobjeći u Rusiju, objavio je Associated Press, pozivajući se na brojne dokumente, međusobnu komunikaciju, bankovne račune, mailove pa čak i pisma ljudi koji su bili povezani s organizacijom koja godinama javno objavljuje povjerljive dokumente.

Amerikanci već godinama upozoravaju na Assangeovu povezanost s Rusijom, FBI smatra da je prije dvije godine upravo ruska vojna obavještajna služba dala Wikileaksu ukradene mailove Hillary Clinton, a čini se kako je došao trenutak da su konačno dobili i pravi dokaz o vezi osnivača Wikileaksa i Rusije.

- Ja, Julian Assange, dajem ovlasti svom prijatelju Israelu Shamiru da vam preda moju putovnicu kako bi mogao dobiti vizu. Poslije će on tu putovnicu i pokupiti u veleposlanstvu - napisao je Assange u pismu koje je objavio AP. Pismo je, naravno, bilo adresirano na ruski konzulat u Londonu, a ostaje nepoznato je li pismo zapravo tamo i stiglo.

Međutim, bilo je prekasno. Švedske vlasti tražile su Assangea zbog optužbi za umiješanost o silovanju, a baš na datum pisma (30. studenog 2010.) Interpol je podignuo uhidbeni nalog i Assangeu je tako propala selidba u Rusiju. Australac je proveo desetak dana u pritvoru, izašao s električnom narukvicom i, kad mu je ponestalo pravnih manevara, odselio se u ekvadorsko veleposlanstvo gdje i danas živi.

Dan nakon što je Assange poslao pismo u ruski konzulat na internetu je procurila prva serija strogo povjerljivih dokumenata povezanih s američkom vladom.

U AP-u su za komentar upitali i stanovitog Israela Shamira koji je bio zadužen da odnese Assangeovu putovnicu u konzulat. Međutim, gospodin Shamir se ispričao i rekao da ima problema s pamćenjem.

- Ne mogu kategorički demantirati da se to nije dogodilo. Imam problema s pamćenjem i jednostavno ne mogu se sjetiti nekih stvari.

Međutim, nekoliko mjeseci nakon pokušaja Assangea da se dokopa Rusije, Shamir je u razgovoru za rusku radijsku postaju 'Life Zvuk' priznao da je pokušao pomoći zviždaču.

- Nažalost, bilo je prekasno da ga spasim. Šteta, Rusija bi bila idealno mjesto za njegovu organizaciju. Tamo bi mogli normalno i bez straha funkcionirati.

Upitan ima li Assange prijatelja u Kremlju, Shamir se samo nasmijao.

- Hahaha, nadam se.

Iz WikiLeaksa su demantirali cijelu priču i optužili AP da su aljkavo odradili posao.

- Gospodin Assange nije aplicirao za nikakvu vizu, niti je autor tog dokumenta. Izvor AP-a je poznati falsifikator i doušnik FBI-a Sigurdur Thordarson koji je i završio u zatvoru zbog raznoraznih napada na gospodina Assangea. Prije nekoliko godina Thordason je te dokumente pokušao uvaliti raznim skandinavskim medijima, ali oni su mu se zahvalili na ponudi - stoji u priopćenju WikiLeaksa.

U ruskom veleposlanstvu u odgovoru AP-u naveli su da ne smiju diskutirati o osobnim podacima podnositelja zahtjeva za vizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:15