KAOS U IOWI

KONAČNO POČELI CURITI REZULTATI PRVIH PREDIZBORA ZA DEMOKRATSKOG PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA Na prvo mjesto izbio Buttigieg, u stopu ga prati Sanders

Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Joe Biden
 Getty images/AFP

Američki demokrati trebali su odgovore, no umjesto njih dobili su kaos. I samo još više pitanja.

Naime, zbog navodnih tehničkih poteškoća, američka javnost i sama stranka te njezinih čak 11 pretendenata koji ciljaju na demokratsku nominaciju za kandidata za predsjednika, nisu sve do večeras u 23 sata uspjeli doznati rezultate glasanja u Iowi, prvog u nizu “izbornih testova” u tzv. sezoni američkih predizbora, koji bi demokratima trebali dati odgovor na pitanje tko će se na predstojećim predsjedničkim izborima suprotstaviti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu (kojeg će predizbori, unatoč postojanju dvojice pretendenata, i formalno potvrditi kao republikanskog kandidata).

Dakle, u ponedjeljak su birači u Iowi nahrupili na čak 1600 glasačkih lokacija (caucusa odnosno političkih skupova, odbora ili vijeća u bogomoljama, školama i knjižnicama) rasutih diljem te savezne države kako bi birali favorita za kojeg vjeruju da bi se mogao suprotstaviti Trumpu. Rezultati su se s nestrpljenjem čekali, no nisu stizali. Demokratska vrhuška počela ih je objavljivati tek u kasnim poslijepodnevnim satima u utorak po lokalnom vremenu (oko 23 sata po hrvatskom).

Nakon 62 posto obrađenih birališta, na prvo mjesto se probio Pete Buttigieg s 26,9 posto podrške među delegatima, drugi je Bernie Sanders s 25,1 posto, treća Elizabeth Warren sa 18,3 posto, a četvrti Joe Biden s 15,6 posto podrške među delegatima koji će u konačnici otići na stranačku konvenciju. Rezultati su ponešto drugačiji kada je riječ o ukupnom broju glasova: tu je u blagom vodstvu Sanders, sa 28.220 glasova, dok je Buttigieg odmah iza njega s 27.030 glasova. Trećeplasirana Warren dobila je 22.254, a četvrti Biden 14.176 glasova, što se, kako u prvoj analizi primjećuje BBC, u njegovu taboru smatra velikim razočaranjem.

Hakeri

U Demokratskoj stranci ranije su objasnili kako je došlo do problema u “izvještavanju o rezultatima” i kako provode “kontrolu kvalitete”. Njihova glasnogovornica u Iowi Mandy McClure objavila je kako su utvrdili nedosljednosti u rezultatima, ali da su papirnati tragovi i ostali podaci dosljedni te da će im jednostavno trebati više vremena kako bi izvijestili o ishodu. Negirala je da se radi o hakerskom napadu, upadu neke druge vrste ili pak o padu aplikacije koju su koristili za učitavanje rezultata, iako su ljudi s terena, organizatori tzv. caucusa govorili drugačije.

Oni za cijelu zbrku krive tehnologiju. Aplikacija, objašnjavaju, nije radila kako treba, pa su podizali slušalice ne bi li dobili stranačko sjedište i izvijestili o rezultatima, što je pak dovelo do zakrčenih linija.

Potencijalno je kaosu pridonijela i činjenica da su se ove godine pravila za caucuse promijenila - trebalo se izvještavati o više rezultantnih vrijednosti u suprotnosti s, kako je to bilo ranije, samo finalnim rezultatima o delegatima koje pretendenti skupljaju u takvoj vrsti izbora te ih “rezerviraju” za stranačku konvenciju na ljeto, na kojoj će se finalno i izabrati predsjednički kandidat.

U Iowi se bore za 41 delegata od njih ukupno 1991 na razini cijelog SAD-a, a koliko je ih potrebno da bi se osigurala stranačka nominacija.

Tabori

U tom pogledu - broju delegata - Iowa nije ključna, no simbolički je, u smislu momentuma za potencijalnog kandidata, vrlo bitna. Sva posljednja četiri demokratska kandidata za predsjednika “dobila” su Iowu.

Stoga ne čudi da su aktualni pretendenti požurili, unatoč nedostatku rezultata, svojatati pobjedu na temelju vlastitih analiza iz svojih kampanji.

Senator Bernie Sanders je tako rekao da će proći vrlo dobro, a bivši gradonačelnik grada South Benda u Indiani Pete Buttigieg da će, na temelju pokazatelja, biti pobjednik u New Hampshireu (u kojem se izbori održavaju 11. veljače).

I u taboru Joea Bidena ustvrdili su kako je “dobio” ključne okruge.

S druge strane, Trumpov tabor naslađivao se demokratskim kaosom.

Stranačke konvencije

Čak su doveli u pitanje poštenost izbornog procesa u demokrata, koji su nazvali traljavim i propašću, a neovisni politički komentatori priznali su da kaos demokratima (pa i američkoj demokraciji) ne čini dobro - ne nakon višegodišnjih sumnji u kontaminiranost posljednjih predsjedničkih izbora.

Sezona predizbora u Americi, koja završava na ljeto, stranačkim konvencijama, započela je dakle izborima u Iowi. U toj se državi, kao što je već spomenuto, glasalo u tzv. caucusima odnosno političkim vijećima, skupovima ili odborima, što znači da su se glasači okupljali na sastancima i zatim se izjašnjavali o svojim favoritima.

Idući ispitni test je u New Hampshireu, gdje će birači izlaziti na birališta, a u nastavku veljače slijede Nevada i Južna Karolina. Na tzv. super utorak, 3. ožujka, glasat će čak 15 saveznih država i teritorija, a do stranačkih konvencija izredat će se i ostatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01