JASNA PORUKA BIRAČA

KONAČNO SE OGLASILA AUTORICA POLITIČKOG POTRESA DANA 'S dosadašnjih dužnosti želim otići dostojanstveno, pa nisam rođena kao kancelarka'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2018. u 15:19

German Chancellor Angela Merkel arrives for the second day of a NATO summit in Brussels, Belgium, July 12, 2018. Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS
REUTERS

Angela Merkel

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u ponedjeljak da se na sljedećim izborima više neće kandidirati za zastupnicu u Bundestagu, a time ni za dužnost kancelarke te također da se u prosincu neće kandidirati za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU), istaknuvši da s dosadašnjih dužnosti želi otići dostojanstveno. 

Merkel će ostati na položaju njemačke kancelarke do kraja ovog izbornog razdoblja, najavila je. Njemačka kancelarka je isto tako odbacila mogućnost preuzimanja neke dužnosti na razini Europske unije.

„Izbori u Bavarskoj i Hessenu i drastični gubitak glasova za CDU su jasna poruka birača da tako više ne ide dalje. Gubitak glasova prvenstveno izražava nezadovoljstvo radom savezne vlade. Ja kao kancelarka nosim odgovornost za uspjehe, ali i za neuspjehe“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za tisak u stranačkom stožeru u Berlinu.

„Ovo je trenutak za vladajuće stranke Unije CDU/CSU i SPD-a da se zapitaju što treba učiniti da bi se iznova steklo povjerenje birača i održalo jedinstvo zemlje“, rekla je Merkel. Ona je istaknula da je, nakon čitavog niza negativnih poruka, od neuspjelog pokušaja stvaranja koalicije sa Zelenima i liberalima, preko mukotrpnog formiranja koalicije sa socijaldemokratima pa do unutarnjih svađa i loših rezultata na izborima, nemoguće samo tako krenuti dalje kao da se ništa nije dogodilo.

„Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila“, rekla je Merkel objašnjavajući svoju odluku o povlačenju s političkih dužnosti 2021.

Ona je istodobno objasnila kako je moguće zadržati kancelarsku poziciju uz istodobno povlačenje s dužnosti predsjednice stranke.

„Svjesna sam da je ovo neuobičajena i rizična konstelacija, ali mislim da bi bilo neodgovorno sada prekidati rad vlade koja je, unatoč razmiricama, dosad postigla mnogo. Nakon što sam odvagnula razloge za ili protiv došla sam do zaključka da je ovako najbolje“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je potvrdila da su se za mjesto predsjednika CDU-a već kandidirali sadašnja glavna tajnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer i ministar zdravstva Jens Spahn. Svoju kandidaturu najavio je i bivši predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu Friedrich Merz.

Kramp-Karrenbauer slovi kao bliska suradnica Angele Merkel, dok Spahn i Merz slove kao predstavnici konzervativnog krila stranke koji već dulje vrijeme izražava nezadovoljstvo radom Angele Merkel.

Stranke demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel su na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i ove nedjelje u Hessenu doživjele teške gubitke, što se pripisuje nezadovoljstvu neskladom koji vlada među strankama savezne vlade.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo