BARCELONA

'KONAČNO SMO STAVILI TOČKU NA OVU POVIJESNU ANOMALIJU' Čuvena katedrala Sagrada Familia 137 godina nakon početka gradnje dobila građevinsku dozvolu

 REUTERS

Iako je od početka njezine gradnje proteklo 137 godina, jedna od najpoznatijih crkvi u Europi, katedrala Sagrada Familia u katalonskoj prijestolnici Barceloni, napokon je dobila građevinsku dozvolu.

Gradske vlasti konačno su izdale dokument koji je ključan kako bi se nastavili radovi na objektu, koji bi trebali trajati sve do 2026. Nejasno je, piše BBC, zašto ovo remek-djelo Antonija Gaudija, koje svake godine privlači tisuće turista iz čitavog svijeta, dosad nije imalo građevinsku dozvolu. Samo prošle godine uprava crkve, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine, morala je gradskim vlastima Barcelone isplatiti više od četrdeset milijuna dolara kazni.

Građevinska dozvola izdana je na period od sedam godina, a vjeruje se da bi to bilo dovoljno za nastavak radova na Gaudijevom nedovršenom djelu. Barcelona će fondaciji koja upravlja Sagradom Familijom dati 4,6 milijuna eura za nastavak radova na katedrali.

- Ovaj dogovor stavlja točku na kraj povijesne anomalije u našem gradu - prenosi BBC izjavu Janet Sanz, dogradonačelnice Barcelone zadužene za urbanizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:30