CHERIE BLAIR

KONSTERNACIJA U SRBIJI Vučić poludio zbog vijesti da supruga njegova savjetnika Blaira radi za Kosovo, i to na pitanju koje je za Beograd najbolnije

Tony i Cherie Blair; Aleksandar Vučić
 REUTERS/Alex Lentati / Goran Mehkek / CROPIX

Vlada Kosova platila je kompaniji Cherie Blair, supruge Tonyja Blaira, 500 tisuća eura za pravno savjetovanje o Specijalnom sudu, objavila je prištinska televizija T7.

Iako su svi ugovori vlade Kosova s međunarodnim kompanijama povjerljivi, ministar pravosuđa Kosova Abelard Tahiri potvrdio je da, kako se navodi, “vlada dobiva savjetodavne usluge o tome kako se ponašati prema Srbiji u ovom procesu”.

Dvoje savjetnika

Informacija prema kojoj Cherie Blair radi za vladu Republike Kosovo izazvala je konsternaciju u Srbiji, gdje ne priznaju kosovsku nezavisnost, jer je Tony Blair već četiri godine savjetnik - predsjednika Aleksandra Vučića. Za to vrijeme jedna od dviju kompanija koje savjetuju vladu Kosova o pitanjima vezanim za Specijalni sud pripada Cherie Blair, ženi bivšeg premijera Velike Britanije. Radi se o kompaniji Omnia Strategy, koja je, kako je otkriveno, devet mjeseci savjetovala Vladu Kosova, a čiji je ugovor na pola milijuna eura nedavno istekao.

Specijalni sud za zločine na Kosovu jedna je od glavnih točaka sukoba Beograda i Prištine, jer Srbi tvrde kako su u NATO-ovoj intervenciji 1999. oni bili žrtve, a “svijet” to ne priznaje, dok su Albanci uvjereni kako je nepošteno suditi njihovim vojnicima, koji su branili Kosovo od napada iz Srbije.

Međutim, prema podacima Centra za humanitarno pravo u Prištini, 679 srpskih civila je ubijeno ili nestalo nakon završetka rata u lipnju 1999., zbog čega je u Haagu osnovan Specijalni sud radi istraživanja navodnih zločina bivše Oslobodilačke vojske Kosova tijekom rata 1998. i 1999, nakon čega se Kosovo odcijepilo od Srbije. Tužitelji i suci su stranci, ali je sud osnovan prema kosovskim zakonima i u nadležnosti je Prištine, a Cherie Blair plaćena je za pomoć kosovskim Albancima.

Na drugoj strani, iako je imao važnu ulogu u odluci da se 1999. bombardira Srbija, bivši britanski premijer Tony Blair prihvatio je u veljači 2015. ponudu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i postao savjetnik srpske vlade. Inače, te 1999., Vučić je bio ministar informiranja i otvoreni kritičar britanske politike, koju je tada vodio Blair, ali i urednik knjige Vojislava Šešelja “Engleski pederski isprdak Tony Blair”.

Dogovor u Emiratima

Sve je zaboravljeno i poslovni dogovor Tonyja Blaira i Aleksandra Vučića pao je, navodno, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle se isplaćuju i honorari konzultantskoj tvrtki Tony Blair Associates. Blair je u ljeto 2014., u priličnoj diskreciji, doputovao u Beograd na sastanak s Vučićem, a srbijanski je premijer tada rekao kako je u dvosatnom razgovoru tražio njegovu konkretnu pomoć u procesu europskih integracija te da je dobio uvjeravanja kako je Blair “spreman svojim ugledom i kontaktima pomoći srbijanskoj vladi”. Kada je u jesen 2018. Vučić pokrenuo medijsku ofenzivu vezanu za promjenu granica Kosova i Srbije, pojavila se informacija kako Blair lobira za ovaj prijedlog, od Washingtona do Berlina, ali priča je utihnula, uslijed snažnog otpora srpske javnosti i SPC-a, koja se žestoko usprotivila dogovoru s albanskom stranom.

U prošlogodišnjem intervjuu za Jutarnji list nekadašnji čelnik Ujedinjenog Kraljevstva govorio je o tome je li projekt stabilizacije zemalja bivše Jugoslavije završen:

“Projekt nije dovršen i neće biti dovršen dok sve države Balkana ne postanu članice Europske unije. No, budimo iskreni, daleko smo dogurali. To pogotovo možemo vidjeti s Hrvatskom. Radim s liderima Srbije i Albanije, i mislim da ima još mnogo posla, ali čini mi se da napredujemo, i to mi daje optimizam”, rekao je Blair, koji se sa suprugom Cherie i djecom odmarao u Dubrovniku. Obiteljski biznis ide im odlično jer 2015., upravo kad je obznanjena njegova veza s Aleksandrom Vučićem, Tony Blair postao je savjetnik albanskog premijera Edija Rame. Nekoliko tjedana kasnije vlada Albanije angažirala je radi konzultantskih usluga - gle čuda - agenciju Omnia Strategy i Cherie Blair, kojoj je 2012. isplatila 350.000 funti.

“Drek ide na kup”, kaže stara poslovica iz kajkavske Hrvatske, a Blairovi mogu biti sretni jer se Srbi i Albanci ne podnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 12:56