UNIONISTI U OFENZIVI

KONTRAPROSVJED U BARCELONI Na ulice izašli zagovornici cjelovite Španjolske: 'Mi smo vodena plima koja će potopiti proces odcjepljenja'

Ulice Barcelone tijekom prosvjeda unionista
 REUTERS

Deseci tisuća zagovornika cjelovite Španjolske okupili su se u nedjelju u Barceloni prosvjedujući protiv pokušaja odcjepljenja Katalonije.

„Svi smo mi katalonska policija“, „Barcelona se ne pali" i „Ja sam Španjolac“, vikali su okupljeni noseći službene zastave autonomne pokrajine Katalonije, Španjolske i Europske unije.

Bilo je to najveće okupljanje unionista od kada je prije dva tjedna Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne katalonskim dužnosnicima koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti, a kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

„Mi smo vodena plima koja će potopiti proces odcjepljenja. Mi smo val promjene“, istaknuo je Fernando Sánchez Costa, predsjednik civilne udruge Sociedad Civil Catalana koja je organizirala prosvjed.

U njemu je sudjelovalo 80.000 osoba, izvijestila je gradska policija. Organizator je naveo kako se u Barceloni okupilo 400.000 ljudi.

Neki od prosvjednika pružali su ruke španjolskim policajcima u ulici Via Laietana, ispred zgrade policije, gdje se u subotu navečer okupilo oko 10.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije bacajući na policiju boce, limenke i petarde i nazivajući ju "okupacijskim snagama".

Via Laietana bila je prije devet dana poprište najžešćih sukoba policije i prosvjednika za nezavisnost. Od kada je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina katalonskim čelnicima ozlijeđeno je oko 650 osoba.

„Za ujedinjenost, za Kataloniju: Dosta!“, bio je slogan zagovornika cjelovite Španjolske na ulicama Barcelone.

Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell rođen u Kataloniji rekao je: „Ovo je nanijelo puno štete Barceloni i Kataloniji. Trebamo težiti mirnom suživotu“. U prosvjedu su sudjelovale sve velike stranke koje zagovaraju cjelovitost Španjolske. "Ne želimo, niti trebamo granice. Mi ne želimo zidove, njih žele zagovornici nezavisnosti", izjavio je Sánchez Costa.

Neki prosvjednici su vikali „aparati za gašenje požara bit će uvijek naši“, kao odgovor na poklič zagovornika nezavisnosti koji su posljednjih dana vikali „ulice će uvijek biti naše“ te palili kontejnere praveći plamene barikade u sukobu s policijom.

Katalonija, na sjeveroistoku Španjolske, podijeljena je po pitanju pune nezavisnosti.

U subotu se u Barceloni na mirnom prosvjedu okupilo 350.000 zagovornika samostalnosti Katalonije tražeći oslobođenje zatvorenih dužnosnika. Prije devet dana ih je ondje bilo 525.000.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je prošli tjedan kako u iduće dvije godine, do kraja svog mandata, namjerava organizirati novi referendum. Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent poručio je s prosvjeda u subotu kako neće odustati sve dok ne ostvare „slobodu, oslobođenje političkih zatvorenika i referendum“. Na prosvjedu su zavijorile zastave sa simbolom nezavisnosti.

Španjolski premijer Pedro Sánchez, kojeg za dva tjedna očekuju parlamentarni izbori u Španjolskoj, odbio se sastati s Torrom i poručio kako španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji. Rekao je i kako osuđeni zagovornici nezavisnosti moraju do kraja odslužiti kaznu čime je odbio ideju amnestije.

Katalonija od 1978. godine, kada je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju i usvojila aktualni ustav, ima svoju vladu, parlament, policiju, bolnice a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Španjolska vlada upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:41