SMRT KACZYNSKOG

Kontrolor leta: Pilot se htio iskazati i zbog toga je umrlo 96 ljudi

The female policeman secures the site near the wreckage of the Polish presidential plane, that crashed Saturday just outside Smolensk airport, western Russia, Tuesday, April 13, 2010. Polish President Lech Kaczynski, his wife and some of the country's most prominent military and civilian leaders died Saturday along with dozens of others when the presidential plane crashed as it came in for a landing in thick fog near Smolensk in western Russia. (AP Photo/Mikhail Metzel)
 Mikhail Metzel

Posada poljskog predsjedničkog zrakoplova koji se u subotu srušio u blizini ruskog Smolenska nije imala dozvolu za slijetanje.

- Nisu nas slušali. Bili su upozoreni na loše vremenske uvjete, ali su unatoč tome odlučili sletjeti – izjavio je Anatolij Muravljov, kontrolor leta koji je navodio poljski predsjednički Tupoljev tijekom slijetanja. U intervjuu za Komsomolsku Pravdu Muravljov je otkrio još jedan detalj.

- Pilot nije tri puta pokušao sletjeti, nego je tri puta nadletio aerodrom procjenjujući situaciju. Tragedija se dogodila odmah pri prvom pokušaju slijetanja – ispravio je kontrolor leta tvrdnju kako se zrakoplov srušio tijekom četvrtog pokušaja spuštanja koja se pojavila prvog dana.

>> Poljski zrakoplov pao jer kontrolori leta nisu znali engleski?

>> Istražitelji isključili tehnički kvar kao uzrok pada zrakoplova

>> Lijes s ostacima pokojnog predsjednika stigao u Varšavu

>> Pilot odlučio sletjeti po suludim uvjetima zbog pritiska političara?

>> VIDEO: Poljski predsjednički zrakoplov srušio se u Rusiji

>> Lech Kaczynski: Od zvijede dječjeg filma do predsjednika

>> Predsjednički zrakoplov u smrt odveo poljsku državnu elitu

>> Tupoljev 154: Zrakoplov kojeg se svi pokušavaju riješiti

>> Reakcije svjetskih državnika: Pad poljskog zrakoplova je nezapamćena tragedija

Inače, objavljena i imena pilota poljskog predsjedničkog zrakoplova. U kokpitu su sjedili 36-godišnji kapetan Arkadiusz Protasiuk i njegov kopilot, također 36-godišnja Robert Grzywna.

Ruski kontrolori leta preporučili su im slijetanje na zamjenski aerodrom, no oni su ih odbili poslušati

- Mi nemamo ovlasti izdavati zapovjedi civilnim pilotima – izajvio je Muravljov. Naime, poljski predsjednički zrakoplov kojim je 96 osoba išlo na komemoraciju žrtvama pokolja u Katynskoj šumi, dobio je dozvolu za taj put iskoristiti ruski vojni aerodrom u blizini Smolenska.

- Komunikacija s posadom vođena je na engleskom i lošem ruskom jeziku. Poljski piloti nisu slijedili uobičajenu proceduru i kontrolni toranj nisu izvještavali o svojim manevrima i visini. Možda upravo zbog jezične barijere – rekao je Muravljov i time dao naslutiti da je u komunikaciji poljske posade i ruske kontrole leta doista došlo do nesporazuma koji je uzrokovao tragediju.

- Vremenski uvjeti, greška posad, gubitak visine i pilotova odluka da sleti pod svaku cijenu... Čini mi se da je ta kombinacija uzroka dovela do te tragedije. Pilot je vjerojatno precjenio svoje mogućnosti zbog uglednika koji su bili u zrakoplovu. Možda je zbog toga mislio da bi bilo sramotno preusmjeriti zrakoplov na drugi aerodrom. Šteta je da je zbog toga umrlo toliko ljudi – zaključio je Muravljov.

U subotu, prije tragedičnog pada u kojem su poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga Maria brojni uglednici iz političkog, vojnog i ckrvenog života Poljske, ruski kontrolori leta uspješno su navodili dva zrakoplova koji su trabali sletjeti na taj aerodrom.

Jedan je uspješno sletio, dok je drugi preusmjeren na aerodrom u Moskvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15