SMRT KACZYNSKOG

Kontrolor leta: Pilot se htio iskazati i zbog toga je umrlo 96 ljudi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.04.2010. u 18:26

Mikhail Metzel

Posada poljskog predsjedničkog zrakoplova koji se u subotu srušio u blizini ruskog Smolenska nije imala dozvolu za slijetanje.

- Nisu nas slušali. Bili su upozoreni na loše vremenske uvjete, ali su unatoč tome odlučili sletjeti – izjavio je Anatolij Muravljov, kontrolor leta koji je navodio poljski predsjednički Tupoljev tijekom slijetanja. U intervjuu za Komsomolsku Pravdu Muravljov je otkrio još jedan detalj.

- Pilot nije tri puta pokušao sletjeti, nego je tri puta nadletio aerodrom procjenjujući situaciju. Tragedija se dogodila odmah pri prvom pokušaju slijetanja – ispravio je kontrolor leta tvrdnju kako se zrakoplov srušio tijekom četvrtog pokušaja spuštanja koja se pojavila prvog dana.

>> Poljski zrakoplov pao jer kontrolori leta nisu znali engleski?

>> Istražitelji isključili tehnički kvar kao uzrok pada zrakoplova

>> Lijes s ostacima pokojnog predsjednika stigao u Varšavu

>> Pilot odlučio sletjeti po suludim uvjetima zbog pritiska političara?

>> VIDEO: Poljski predsjednički zrakoplov srušio se u Rusiji

>> Lech Kaczynski: Od zvijede dječjeg filma do predsjednika

>> Predsjednički zrakoplov u smrt odveo poljsku državnu elitu

>> Tupoljev 154: Zrakoplov kojeg se svi pokušavaju riješiti

>> Reakcije svjetskih državnika: Pad poljskog zrakoplova je nezapamćena tragedija

Inače, objavljena i imena pilota poljskog predsjedničkog zrakoplova. U kokpitu su sjedili 36-godišnji kapetan Arkadiusz Protasiuk i njegov kopilot, također 36-godišnja Robert Grzywna.

Ruski kontrolori leta preporučili su im slijetanje na zamjenski aerodrom, no oni su ih odbili poslušati

- Mi nemamo ovlasti izdavati zapovjedi civilnim pilotima – izajvio je Muravljov. Naime, poljski predsjednički zrakoplov kojim je 96 osoba išlo na komemoraciju žrtvama pokolja u Katynskoj šumi, dobio je dozvolu za taj put iskoristiti ruski vojni aerodrom u blizini Smolenska.

- Komunikacija s posadom vođena je na engleskom i lošem ruskom jeziku. Poljski piloti nisu slijedili uobičajenu proceduru i kontrolni toranj nisu izvještavali o svojim manevrima i visini. Možda upravo zbog jezične barijere – rekao je Muravljov i time dao naslutiti da je u komunikaciji poljske posade i ruske kontrole leta doista došlo do nesporazuma koji je uzrokovao tragediju.

- Vremenski uvjeti, greška posad, gubitak visine i pilotova odluka da sleti pod svaku cijenu... Čini mi se da je ta kombinacija uzroka dovela do te tragedije. Pilot je vjerojatno precjenio svoje mogućnosti zbog uglednika koji su bili u zrakoplovu. Možda je zbog toga mislio da bi bilo sramotno preusmjeriti zrakoplov na drugi aerodrom. Šteta je da je zbog toga umrlo toliko ljudi – zaključio je Muravljov.

U subotu, prije tragedičnog pada u kojem su poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga Maria brojni uglednici iz političkog, vojnog i ckrvenog života Poljske, ruski kontrolori leta uspješno su navodili dva zrakoplova koji su trabali sletjeti na taj aerodrom.

Jedan je uspješno sletio, dok je drugi preusmjeren na aerodrom u Moskvi.

Izdvajamo