SUPROTNO POSLJEDNOJ ŽELJI

KONTROVERZNI ČIN OSOBNOG TAJNIKA IVANA PAVLA II. Objavio Papine bilješke koje je trebao spaliti

Knjiga na 640 stranica "U Božjim sam rukama" sadrži papina osobna razmišljanja o vjerskim pitanjima od vremena kad je bio krakovski nadbiskup do dvije godine prije smrti 2005. godine
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Privatne bilješke Ivana Pavla II. koje su prema njegovoj oporuci trebale biti spaljene, objavljene su u srijedu u Poljskoj, prenosi BBC.

Sačuvao ih je dugogodišnji Papin osobni tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz, suprotno njegovoj posljednjoj želji. Objasnio je da ih nije imao hrabrosti spaliti jer su pružale dragocjeni uvid u život Ivana Pavla II. i u njegova razmišljanja.

Knjiga na 640 stranica "U Božjim sam rukama" sadrži papina osobna razmišljanja o vjerskim pitanjima od vremena kad je bio krakovski nadbiskup do dvije godine prije smrti 2005. godine.

Kardinal Dziwisz nedavno je novinarima kazao kako nije imao dilema oko njihova objavljivanja. "Te bilješke toliko su važne, toliko govore o duhovnoj strani, o osobi, o velikom papi da bi bio zločin uništiti ih".

Neka od razmišljanja tek su natuknice u dvije ili tri rečenice.

Za dio javnosti odluka papina osobnog tajnika i dalje je kontroverzna. Dziwisz je bio papin najbliži suradnik gotovo 40 godina, a nakon njegove smrti imenovan je krakovskim nadbiskupom i kardinalom.

Prihodi od prodaje namijenjeni su financiranju muzeja posvećenog životu pape Ivana Pavla II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:41