GLASANJE 26. SIJEČNJA

KONTROVERZNI ZAKON IDE DALJE Danske stranke postigle politički dogovor o konfiskaciji dobara migranata

 Foto: Pixabay

Kontroverzni danski prijedlog zakona o konfiskaciji dobara migranata, poput nakita i gotovine, trebao bi nakon dogovora parlamentarnih stranaka proći bez ikakvih prepreka, objavila je u utorak vlada desnog centra.

Rasprava o usvajanju zakona zakazana je za srijedu u Folketingu, jednodomnom parlamentu te skandinavske zemlje, a o kojem je premijer Lars Lokke Rasmussen kazao da se radi o "prijedlogu zakona koji je najneshvaćeniji u povijesti Danske".

"Kada slušamo jedni druge, čini se da ćemo čim netko prijeđe granicu tu osobu objesiti za noge kako bi mu iz džepova istresli novac. A to je krivo shvaćanje", kazao je Rasmussen iz liberalne stranke Venstre koja je u koaliciji s desnom Danskom narodnom strankom, Liberalnim savezom i Narodnom konzervativnom strankom. Potporu za prijedlog zakona dobili su konačno i od socijaldemokrata, glavne oporbene stranke.

Nakon oštrih kritika te usporedbi s oduzimanjem dragocjenosti Židovima u Drugom svjetskom ratu, pet danskih stranaka se u blažoj varijanti prijedloga zakona dogovorilo da će tražitelji azila moći zadržati sve predmete sentimentalne vrijednosti, poput vjenčanog prstenja, te do 10.000 danskih kruna.

Rasmussen je uoči Božića, odgovarajući na kritike i UN-ove agencije za izbjeglice, kazao da će se "pravila igre zbog prevelikog broja migranata morati promijeniti", te pojasnio da je "danski socijalni sustav jako izdašan i da bi ste ga mogli koristiti morate, ako imate sredstava, platiti za sebe".

Glasovanje u parlamentu zakazano je za 26. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:26