PREDIZBORNA UTRKA

KONZERVATIVCI IMAJU VODE PRED LABURISTIMA Izbori u Velikoj Britaniji bit će za nešto više od mjesec dana, Boris Johnson niže gafove

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.11.2019. u 16:35

Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives at the European Union leaders summit, in Brussels, Belgium October 17, 2019. Julien Warnand/Pool via REUTERS
Julien Warnand / REUTERS

Početak predizborne kampanje britanskog premijera Borisa Johnsona obilježili su ostavka jednog od njegovih ministara, gaf u vezi žrtava smrtonosnog požara u stambenoj zgradi i falsificirana video snimka njegova suparnika koju je objavila njegova stranka.

Johnson je sazvao prijevremene parlamentarne izbore za 12. prosinca ne bi li riješio blokadu Brexita zbog kojeg je zemlja paralizirana već više od tri godine.

Nada se da će dobiti dovoljnu većinu da progura kroz parlament sporazum o razdruživanju koji je dogovorio s EU-om kako bi zemlja mogla izići iz Unije do 31. siječnja.

No samo sat vremena nakon sastanka s kraljicom Elizabetom u povodu formalnog početka predizborne kampanje, Johnsonov ministar za Wales, Alun Cairns, podnio je ostavku nakon što je optužen da je lagao da nije bio upoznat sa slučajem jednog svojeg suradnika koji je navodno sabotirao suđenje za silovanje.

Ankete pokazuju da su Johnsonovi konzervativci na početku kampanje u prednosti pred oporbenim laburistima od 7 do 17 postotnih bodova.

"Provedimo Brexit", rekao je Johnson (55) u izjavi za novinare ispred svojeg ureda, upozoravajući da će vođa laburista Jeremy Corbyn izazvati još veći kaos u zemlji novim referendumima o članstvu u EU-u i neovisnosti Škotske.

"Podržite nas, provedimo Brexit i povedimo zemlju naprijed ili, a to je alternativa iduće godine, potrošite cijelu 2020. u horor showu još neizvjesnosti i odgoda", rekao je.

Johnson je istaknuo da Corbyn mrzi bogate i da je stoga poput sovjetskog diktatora Josifa Staljina koji je poslao milijune ljudi u smrt u radnim logorima. Corbyn je rekao da je to "glupost" koju su super-bogati izmislili da izbjegnu plaćanje većih poreza.

Uz to, predsjednik Konzervativne stranke James Cleverly jutros je objašnjavao zašto je stranka distribuirala falsificiranu video snimku jednog suparničkog političara iz Laburističke stranke umjesto da promiče početak Johnsonove kampanje.

Drugi istaknuti konzervativac, Jacob Rees-Mogg, ispričao se pak u utorak zato što je sugerirao da su žrtve požara u londonskom tornju Grenfell trebale biti toliko razumne da ignoriraju upute vatrogasaca da ostanu u zgradi koja je gorjela.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo