NEGODUJU

KONZERVATIVNA BUNA PROTIV PAPE? Sve više nezadovoljnih reformama, hrvatski biskup iz Chicaga na Franjinom braniku

 Franco Origlia/Getty Images

Papa Franjo, jedan od omiljenjiih katoličkih poglavara čija će se popularnost vrlo skoro moći uspoređivati i s onom Ivana Pavla II, polako gubi podršku u vlastitim redovima. Naime, dok svojim stavovima o istospolnim zajednicama, izbjeglicama pa čak i klimatskim promjenama te za crkvu kontroverznim temama poput razvoda i pobačaja, Franjo u svijetu prikuplja sve više simpatizera, unutar crkvenih redova sve je više njegovih neistomišljenika.

The Washington Post donosi reportažu u kojoj obrađuje tematiku sve glasnijih protivnika Pape među crkvenim dužnosnicima koji njegovu politiku smatraju suviše liberalnom. Papi se navodno zamjera i što je pokušao urediti problematičnu Vatikansku banku, financijsku instituciju koju su obilježili skandali i brojne korupcijske afere, a trenutačno je predmet istrage zbog sumnje u pranje novca.

Jedan od najsnažnijih kritičara je američki kardinal Raymond Burke. On je početkom ove godine pred kamerama Papi poslao otvoreno upozorenje navodeći da će se opirati bilo kakvim liberalnim reformama unutar crkve.

- Treba biti jako pažljiv kada je u pitanju papinska moć. Moć pape nije apsolutna. Papa nema moć da promijeni crkvena učenja i/ili doktrine - kazao je Burke, utjecajni vatikanski birokrat i uvjereni konzervativac.

Prije nekoliko mjeseci Papa je Burkea degradirao, no to nije ugasilo njegovu borbenost. I dok Papa sve više daje prostor progresivnim glasovima da dođu do izražaja, poput homoseksualaca i lezbijki, Burke crkvu pod ovakvim vodstvom opisuje kao 'brod bez kobilice'

Novinar The Washington Posta Anthony Faiola odradio je intervjue s, kako navodi, sedam visokih crkvenih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni, a koji su mi svi potvrdili kako Vatikan nije bio ovako polariziran od Drugog vatikanskog koncila.

Pobuna konzervativnih crkvenih slojeva vidljiva je u brojnim oblicima, od javnih istupa do rasta popularnosti konzervativnih katoličkih internetskih stranica koje promoviraju Franjine disidente. Tu su naravno i brojne knjige te promotivni materijali konzervativnih struja kojima se želi kontrirati liberalnim trendovima, kao i davanje osjetljivih informacija medijima s ciljem narušavanja ugleda vatikanskih reformista.

U svojim nedavnim komentarima, kardinal Burke je, spominjući crkveni nauk, iznosio tek činjenice, navodi Washington Post. Unatoč velikoj Papinoj moći, nauk se smatra svojevrsnim crkvenim ustavom. Jednako tako, provođenje reformi u djelo usporava i komplicira snažan otpor konzervativaca.

AFP photo/Vincenzo Pinto

- Barem više ne stavljamo otrov u kaleže jedni drugima - rekao je britanski svećenik Timothy Radcliffe, inače blizak Franjin suradnik, te dodao kako podržava otvorenu raspravu, čak i unutar redova Crkve, no 'strahuje od stvari kojima svjedočimo'.

Umjesto 'udaranja šakom u stol', Papin pristup je mnogo suptilniji i više implicira, a ne naređuje. Na primjer, tijekom prošlogodišnjeg sastanka s biskupima papa Franjo je poručio: - Ne dopustite da itko kaže 'ovo ne možete reći'.

Od tada, liberalne su struje testirale granice svoje nove slobode, a jedan je belgijski biskup otišao i 'korak dalje', pozivajući Katoličku crkvu da formalno prizna istospolne brakove.

- Konzervativci su suočeni s činjenicom da su u ovom izdizanju liberalne misli nepravedno bačeni u položaj iz kojeg vas 'branjenje pravih crkvenih učenja' čini neprijateljem Pape - izjavio je jedan od vatikanskih dužnosnika.

Opisuje kako je situacija vrlo alarmantna jer svećenici i biskupi govore i čine suprotno crkvenim učenjima.

- Govore o istospolnim zajednicama, o pričesti za one koji žive u grijehu i slično, a Papa ne čini ništa kako bi ih utišao. Zaključak se sam navodi, Papa želi upravo to - objašnjava dužnosnik.

Iako neslaganje svećenstva s papom nije neuobičajena pojava, štoviše liberalne su struje često propitivale odluke Franjina prethodnika, Benedikta XVI, otvoreni napadi na vrh Crkve su nešto rjeđi, ali u posljednje su se vrijeme intenzivirali. U otvorenom pismu svojoj biskupiji američki biskup Thomas Tobin upozorava kako Crkva, 'pokušavajući se prilagoditi zahtjevima vremena, kao što predlaže papa Franjo, riskira da ostane bez svog hrabrog, proročanskog glasa koji svijet treba čuti'.

S njime se slaže i 500 britanskih katoličkih svećenika koji su potpisali pismo u kojem tvrde da je Papa unio 'konfuziju' u crkveni nauk. Također, petorica su kardinala, među kojima su i Burke te konzervativni Carlo Caffarra iz Bologne, sastavila manifest protiv Papina prijedloga da se razvedenim katolicima dopusti primanje pričesti na misi. Napravili su promotivni DVD koji su dijelili po crkvama Europe i Australije.

Konzervativci smatraju kako liberali prelaze granicu, stavljajući 'Papi svoje riječi u usta'.

- Rođeni sam papist. Uvijek sam živio kao papist. I umrijet ću kao papist. Papa nikada nije rekao da bi razvedeni i ponovo vjenčani Katolici trebali primati Svetu pričest, no opet, njegove se riječi iskrivljuju i pridaje im se lažno značenje - kaže spomenuti Cafarra.

No, papini savjetnici inzistiraju kako je debata upravo ono što papa Franjo pokušava postići.

- Mislim da ljudi govore što misle zato što čvrsto i strastveno brane poziciju i ne vjerujem da Sveti otac to doživljava kao osobni napad. Sveti otac otvorio je vrata mogućnosti da se o tim stvarima otvoreno razgovara, nije unaprijed odredio u kojem će smjeru rasprava ići - zaključuje nadbiskup iz Chicaga Blase J. Cupich, porijeklom Hrvat, kojeg se smatra bliskim saveznikom pape Franje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:30