CAMBRIDGE ANALYTICA

KONZULTANTI KOJI SU POMAGALI TRUMPU UHVAĆENI SKRIVENOM KAMEROM 'Samo im pošaljemo lijepe Ukrajinke ili ponudimo mito, snimimo i pustimo na internet'

 
 Print screen / Youtube

Istraga koju je proveo britanski Channel 4 otkrila je kako Cambridge Analytica (CA) utječe na rezultate izbora diljem svijeta. Šefovi ove kompanije snimljeni su kako u svrhu svojih kampanja opisuju korištenje mita, bivših špijuna, lažnih osobnih iskaznica i prostitutki.

Šefovi Cambridge Analytice - kompanije za prikupljanje podataka koja sebi pripisuje izbornu pobjedu Donalda Trumpa - tajno su snimljeni kako razgovaraju o tome kako mogu političare uhvatiti u klopku tako što će ih dovesti u neugodnu situaciju pomoću mita i prostitutki iz Ukrajine.

Jedan od direktora CA-a, Alexander Nix, rekao je da je ta kompanija upletena u izbore diljem svijeta. To uključuje operiranje preko mreže raznih drugih kompanija ili kooperanata.

U jednoj takvoj operaciji tijekom koje su pronalazili informacije o političkim protivnicima kandidata koji su ih angažirali, Nix kaže da su slali 'neke djevojke u kuću kandidata', dodajući da su Ukrajinke 'vrlo lijepe pa čitava stvar jako dobro funkcionira.'

U drugom slučaju, rekao je Nix, nekom su kandidatu ponudili ogroman novac za financiranje kampanje te čitav razgovor snimili i poslije objavili na internetu pritom zamutivši samo lice svog čovjeka.

Nuđenje mita javnim dužnosnicima je kazneno djelo i u Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim državama. Cambridge Analytica inače djeluje u Velikoj Britaniji, a registrirana je u SAD-u.

Ove razotkrivajuće snimke nastale su na seriji sastanaka u londonskim hotelima između studenog 2017. i siječnja 2018. Novinar na tajnom zadatku predstavio se kao predstavnik bogatog klijenta koji želi da na izborima u Šri Lanki prođe njegov kandidat.

Nix je rekao novinaru: - Operiramo iz sjene i nadam se da ćemo s vama ostvariti dugoročnu i tajnu vezu.

Uz Nixa, sastancima je prisustvovao Mark Turnbull, izvršni direktor CA Political Globala te dr. Alex Tayler zadužen za baze podataka.

Turnbull je rekao kako, nakon što nabavi kompromitirajuće podatke o protukandidatu, CA može te informacije diskretno plasirati na društvenim mrežama i internetu.

Kao daljinsko upravljanje

- Tu informaciju pustimo na internet i gledamo kako se širi. Ponekad je još malo poguramo… kao na daljinsko upravljanje. Nitko ni ne pomisli da se radi o propagandi jer čim pomisliš da je nešto propaganda, odmah se zapitaš tko je tu informaciju plasirao.

Nix se nadovezao: - Mnogi naši klijenti ne žele da se zna da rade sa stranim kompanijama. Zato često koristimo lažne osobne isprave i web stranice i predstavimo se kao studenti koji provode istraživanje za neki fakultet, ili kao turisti… puno je mogućnosti. Imamo jako puno iskustva u takvim stvarima.

Na sastanku su otkrili i kako su CA i njezina 'kompanija majka' Strategic Communications Laboratories (SCL), radili na više od 200 izbora širom svijeta, uključujući one u Nigeriji, Keniji, Češkoj i Argentini.

Bez znanja korisnika

Kompanija je već neko vrijeme u središtu skandala zbog svoje uloge u prikupljanju podataka s više od 50 milijuna Facebook profila, bez da su vlasnici tih profila znali za to.

Nix je također optužen za obmanjivanje britanske parlamentarne izborne komisije koja od njega zahtijeva dodatne informacije. Nix sve optužbe negira.

Nakon što je Channel 4 objavio priču, oglasio se glasnogovornik Cambridge Analytice koji je rekao: - Odbacujemo optužbe da CA koristi klopke, mito ili prostitutke na bilo koji način. Kao dio uobičajenog posla, obavljamo razgovore s potencijalnim klijentima kako bismo iz njih pokušali izvući eventualne neetične ili ilegalne namjere. Naša kompanija ne koristi lažne materijale.

Također, inzistiraju na tome da je istraživanje protukandidata i prikupljanje podataka te korištenje kooperanata koji s klijetima rade diskretno i u tajnosti, uobičajena i potpuno legitimna praksa.

Radili i na Brexitu

Inače, osim za Trumpa, CA je radio i na kampanji za Brexit, a zbog otkrića se pod snažnim pritiskom našao Facebook, koji očito nije zaustavio upad CA u podatke svojih korisnika, iako je za njega doznao još 2015. godine.

Iako se o upadu već pisalo lani, tek je sada s detaljima izašao 28-godišnji Christopher Wylie, kanadski stručnjak za analitiku koji je za Guardian ispričao način na koji je način djelovao CA, koji je inače u vlasništvu američkog milijardera i Trumpova donatora Roberta Mercera.

- Iskoristili smo Facebook kako bismo prikupili milijune profila. I izgradili modele kojima bismo koristili ono što znamo o njima i ciljali njihove unutarnje demone. To je temelj na kojem je izgrađena cijela tvrtka, ispričao je Wylie.

Utjecali na neodlučne

Otkrio je da su preko aplikacije 'thisisyourdigitallife' prkupljali podatke o nekoliko stotina tisuća korisnika, kojima su za to i platili, ali kriomice su pritom prikupljali i podatke o njihovim prijateljima na Facebooku.

Podaci su doveli do stvaranja algoritma koji je određivao crte osobnosti koje su povezane s glasačkim preferencijama te je time dobivena mogućnost identifikacije onih neodlučnih - i kreiranje poruka na koje bi oni mogli reagirati.

Facebook, koji je u petak objavio da je suspendirao s platforme CA i Kogana, ali i Wyliea, ali i sam CA negirali su malverzacije podacima. No, Wylie je Guardianu pokazao dokaze koji bacaju sumnju na te tvrdnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:24