COVID-19

KORONAVIRUS SE ŠIRI SVIJETOM, U SVJETSKOJ ZDRAVSTVENOJ ORGANIZACIJI ZABRINUTI Zaraza i u hrvatskom susjedstvu: 'Sve je manje vremena za obuzdavanje'

 
Tedros Adhanom Ghebreyesus (u krugu dolje desno)
 AFP

Kina je u subotu izvijestila o oštrom padu broja novih smrti i novih oboljelih od koronavirusa, dok se epidemija širi u drugim zemljama poput Južne Koreje, Irana i Italije.

Kineska središnja banka predviđa ograničeni kratkoročni ekonomski utjecaj epidemije i kaže da je zemlja sigurna u to da će pobijediti u borbi protiv koronavirusa.

Kopnena Kina u petak je imala 397 novopotvrđenih slučaja zaraze koronavirusom, znatno manje od 889 dan ranije, a velika većina ih je u epicentru pokrajine Hubei, objavila je nacionalna komisija za zdravstvo. Hubei je objavio 106 novih smrti od kojih je 90 u Wuhanu.

Novi slučajevi zaraze, njih 31, prijavljeni su u ostatku zemlje, a to je najmanji broj zaraženih otkad je komisija počela prikupljati podatke širom zemlje od 20. siječnja, i oštro je pao od 258 novih slučajeva zaraze dan prije.

Međutim, broj nastavlja rasti na drugim područjima, a zaraza se pogoršava u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu te Libanonu, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da postaje sve teže zauzdati međunarodno širenje koronavirusa.

Južna Koreja objavila je novi vrhunac u širenju zaraze s potvrđenih 142 slučaja, što ukupno znači 346, a približno pola odnosi se na ljude koji su prisustvovali bogoslužju jedne vjerske zajednice.

Virus se proširio na oko 26 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine ubivši 11 ljudi prema Reutersovu zbroju, a među najvećim zabrinutostima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) slučajevi su koji nisu povezani s Kinom.

- Još uvijek imamo izgleda obuzdati ga, rekao je je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a u petak. - Ne učinimo li to, potratimo li tu mogućnost, tada imamo ozbiljan problem, dodao je i upozorio da je vremena za obuzdavanje sve manje.

- Broj smrtnih slučajeva izvan Kine je relativno malen, ali način širenja infekcije izvan Kine je zabrinjavajući. Jako nas brine sve veći broj slučajeva bez jasne epidemološke povezanosti, tj. pacijenata koji nisu putovali u zaražena područja, a nisu bili ni u kontaktu s nekim kod koga je potvrđena infekcija, rekao je Ghebreyesus.

Kazao je i da su u WHO-u izrazito zabrinuti zbog izvješća o novim smrtnim slučajevima i zaraženima u Iranu, ali pritom ipak inzistira da mjere koje su Kina i druge države dosad poduzele pružaju šansu da se dodatno širenje zaraze zaustavi. Pozvao je sve države da budu spremne na angažman dodatnih resursa kako bi bile spremne za moguće dodatne slučajeve.

Izbijanje zaraze u sjevernoj Italiji pogoršalo se prvom smrću, umro je stariji muškarac, među 17 potvrđenih slučajeva uključujući prvi poznati slučaj lokalnog prenošenja.

Japan je potvrdio četiri nova slučaja koronavirusa u subotu, među kojima je i nastavnica kojoj su se pokazali simptomi dok je radila u školi.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kopnenoj Kini porastao je na 76.288. Do kraja petka ukupan broj umrlih iznosi 2345.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:29