SVE ZBOG OGRANIČENJA U SAD-u

KORONAVIRUS ZASLUŽAN ZA OBARANJE REKORDA U ZRAKOPLOVNOM PROMETU Boeingov Dreamliner poletio s Tahitija, uslijedila je prava avionska epopeja

 Karine Pierre / Hans Lucas

Pandemija koronavirusa zrakoplovnom je prijevozu nanijela veliku ekonomsku štetu, a mnogi putnici zbog otkazanih letova i zabrana ne mogu kući, piše CNN.

Osim tih krajnje neugodnih posljedica, koronavirus zaslužan je i za stvaranje novog zrakoplovnog rekorda.

Putnički zrakoplov francuskog avioprijevoznika Air Tahiti Nui 14. je ožujka prevalio put od 15.715 kilometara da bi stigao iz Papeetea na Tahitiju u Francuskoj Polineziji do zračne luke Charles de Gaulle u glavnom gradu Francuske Parizu te postavio rekord za najveću udaljenost između polazišta i odredišta nekog leta.

Taj je rekord postavljen isključivo zato što su Sjedinjene Američke Države uvele ograničenja za zrakoplovni promet.

Naime, spomenuti let inače uključuje zaustavljanje u američkom gradu Los Angelesu. Kada zrakoplov sleti u SAD, svi ga putnici moraju napustiti te potom moraju proći kroz carinsku i graničnu kontrolu prije nego što ih se pušta da nastave svoje putovanje.

Trenutna ograničenja u zrakoplovnom prometu taj su dio putovanja učinila neizvedivim pa je let TN064 putovanje od Tahitija do Pariza odradio u jednom komadu. Uzletio je 14. ožujka u 3:00 sati, a u Pariz je sletio 15. ožujka u 6:30 sati.

"Taj let nije tipičan, a poštivala su se ograničenja koja su zbog epidemije bolesti COVID-19 postavile Sjedinjene Američke Države", rekao je glasnogovornik avioprijevoznika Air Tahiti Nui za CNN.

Let TN064 u zraku je proveo nešto manje od 16 sati te postao najduži komercijalni let u povijesti kada je riječ o udaljenosti između polazišta i destinacije.

Prethodni vlasnik rekorda bio je zrakoplov Singapore Airlinesa koji je svojevremeno prevalio put od 15.343 da bi iz Singapura stigao u američki grad Newark u saveznoj državi New Jersey.

Zanimljivo, ovaj je let i najduži let unutar jedne zemlje jer je putovao iz Francuske Polinezije u Francusku.

Iz Air Tahiti Nuija su za CNN rekli da je zrakoplovom upravljala pojačana ekipa s četiri pilota, a letjelo se Boeingovim 787-9 Dreamlinerom. Dodali su i da zrakoplov nije bio nešto osobito popunjen te da zato nisu morali napraviti pauzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:36