NAJSKUPLJI IZBORI U POVIJESTI

Korporacije šakom i kapom daju republikancima: Pet milijardi dolara za rušenje Obame

Republikanci su prošli mjesec dobili šest puta više novca od demokrata za izbore koji su test mišljenja američke javnosti o dosadašnjem Obaminu radu
US President Barack Obama walks across the South Lawn of the White House in Washington on September 5, 2010 after arriving on Marine One. Obama spent the weekend at Camp David, the Presidential retreat. AFP PHOTO / Saul LOEB
 AFP

WASHINGTON - Izbori za dio Kongresa i guvernerskih mjesta u SAD-u, koji će se održati 2. studenoga, mogli bi postati novi najskuplji izbori u povijesti, javlja britanski list Guardian. Čak pet milijardi dolara, procjenjuju agencije, potrošit će se u kampanji za izbore koji će biti veliki pokazatelj zadovoljstva javnosti predsjednikom Barackom Obamom i njegovom administracijom. U bitki za Bijelu kuću 2008. potrošeno je milijardu dolara.

Katastrofa na obzoru

Dok prema dosadašnjim anketama demokratima prijeti katastrofa, a Obama se bori da očuva svoju poziciju, republikanci su u usponu zahvaljujući više nego velikodušnim donacijama velikih korporacija. Vrhovni sud promijenio je početkom godine izborni zakon i dopustio anonimno doniranje, što su objeručke prihvatile velike korporacije.

Odluka o sudbini

Public Citizen, neprofitna organizacija za praćenje trošenja korporacija na izbore i lobiranje, objavila je da su republikanci prošli mjesec dobili šest puta više novca u donacijama od demokrata, a ovaj bi mjesec mogli voditi deset prema jedan. Većina gotovine stigla je s Wall Streeta i od bankarske, zdravstvene i farmaceutske industrije.

- Ovi će izbori pokazati koliko će slobode imati Obama u drugoj polovici mandata. Kako stvari stoje, mogućnosti su mu skromne ili nikakva sloboda - kaže Larry Sabato, analitičar sa Sveučilišta u Virginiji.

U studenom Amerikanci biraju trećinu članova Senata, čitav Zastupnički dom Kongresa te 37 guvernera.

Analitičari ističu kako su predstojeći djelomični izbori važniji nego inače. Naime, bit će dobar pokazatelj Obamine predsjedničke sudbine, ali i utjecaja pokreta Tea Party na republikance.

Demokrati šest posto iza republikanaca

WASHINGTON - Najnovija preizborna anketa Washington Posta i ABC Newsa pokazala je da su demokrati mjesec dana uoči izbora smanjili katastrofalno zaostajanje za republikancima. Raspoloženje javnosti i dalje je usmjereno prema republikancima, no prepolovljena je prednost od 12 postotnih bodova koju su imali početkom rujna. Prema anketi, 49 posto ispitanih glasalo je za republikanske, a 43 posto za demokratske kandidate. Demokrati su ostvarili skromne pomake i kad je riječ o povjerenju ispitanih da mogu riješiti velika pitanja poput ekonomije i zdravstvene skrbi.

Podrška samom predsjedniku Obami vratila se na razinu od srpnja, dakle podržava ga 50 posto ispitanih, nakon rekordnog pada u rujnu na 46 posto. U vrijeme predsjedničkih izbora 2008. podržavalo ga je 70 posto građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31