MEĐUNARODNO PRANJE NOVCA

KORUMPIRANI MINISTAR SKRIVAO MILIJUNE U HRVATSKOJ Talijanska policija ušla u trag novcu koji je kao mito primio bivši ministar

 
Giancarlo Galan
 REUTERS

Istraga talijanskog ministarstva financija otkrila je tokove novca koji su završili izvan Italije, a radi se o 12,3 milijuna eura, novcu izvlačenom iz projekta Mojsije. Taj je novac zaplijenila gospodarska i financijska policija Venecije u sklopu istrage za međunarodno pranje novca i zlouporabu financijskih aktivnosti koje se odnose na mito koje je dobio bivši talijanski ministar Giancarlo Galan.

Otkriveno je da se novac izvučen iz projekta venecijanskih brana prao u Hrvatskoj. U sve je uključeno još šest osoba: dvojica računovođa iz Padove prali su novac, a četiri su poduzetnika pod istragom zbog utaje poreza. Radi se o računovođi Giancarla Galana, Paolu Venutiju i njegovoj supruzi Alessandri Farini, javlja Corriere del Veneto.

Dvojica osumnjičenika su švicarski stručnjaci čiji je zadatak bio pokušati sakriti novac: Filippo San Martino i Bruno De Boccard.

Istraga se odnosi na novac položen u bankama u pokrajini Veneto, na dvije tvrtke te na dionice poduzeća i nekretnine u Venetu i Sardiniji, a Galanovo je blago, čije je postojanje on ranije negirao, pronađeno u Hrvatskoj.

Nakon proširenja opsega istrage, financijska je policija došla i do drugih poduzetnika. Nakon što su novac selili s jednog inozemnog računa na drugi, na koncu se vratio poduzetnicima u Venetu koji su ga iskoristili za ulaganje u nekretnine, industrijske zgrade u toj pokrajini, ali i u luksuzne stanove u Dubaiju.

Otkriveno je da su dvojica računovođa, među ostalim, novac stavljali na tekuće račune tvrtki sa sjedištem u Panami i na Bahamima, nakon čega su iznosi naknadno prebačeni na račune banke u Zagrebu na ime supruge jednog od osumnjičenika, Alessandre Farine, piše Corriere del Veneto.

Za Galana su dio novca iz tih off-shore tvrtki prali lokalni poduzetnici, a pronađen je i popis svih njegovih suradnika koji su to činili. Novac su slali i na račune u nizozemskim, švicarskim, rumunjskim, panamskim, bahamskim i curacaoskim tvrtkama. Jedna od tih tvrtki bila je registrirana u uredu Mossak Fonsece, čije je ime dobro poznato iz afere s Panamskim papirima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:17