SPORNI ISTUP U BEOGRADU

Kosovo zbog Zemanovih izjava odustalo od sudjelovanja na summitu u Pragu

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2019. u 21:39

FILE PHOTO: Czech President Milos Zeman attends the post-election inauguration ceremony at Prague Castle in Prague, March 8, 2018. REUTERS/David W Cerny/File Photo
REUTERS

Miloš Zeman

Kosovo je odustalo od sudjelovanja na regionalnom summitu u Pragu, rekli su u srijedu češki dužnosnici nakon izjava češkog predsjednika Miloša Zemana koji je čelnike te bivše srpske pokrajine nazvao "ratnim zločincima".

Izaslanstva vlada nekoliko zemalja zapadnog Balkana sastat će se u četvrtak u Pragu s premijerima Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke.

"Kosovo je poslalo diplomatsku notu kojom se ispričava zbog nedolaska, nakon što je ranije potvrdilo sudjelovanje", rekla je Jana Adamcova, glasnogovornica češke vlade, prenosi AFP.

Mediji su u utorak izvijestili da je Zeman tijekom posjeta Beogradu srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da mu se sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo. Također je najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje neovisnosti Kosova.

"Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja", dodao je Zeman, inače poznat kao simpatizer Rusije i Kine.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček je rekao u srijedu da nije u interesu Praga mijenjati odluku iz 2008. o priznanju Kosova kao neovisne države.

Cilj sastanka na vrhu u četvrtak je jačanje veza između četiriju zemalja Višegradske skupine i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, koje sve teže približavanju Europskoj uniji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo