MASOVNI PROSVJED

Kosovska oporba kampira pred vladom i traži njezinu ostavku

 Reuters

PRIŠTINA - Više stotina kosovskih prosvjednika koji su već proveli jednu kišnu noć ispred zgrade vlade u Prištini, predviđaju tamo ostati do njezine ostavke i odustajanja od dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Nećemo se maknuti sve dok vlada ne da ostavku", objasnio je jedan 21-godišnji student prava.

Oporba je u utorak najavila da namjerava bez prekida prosvjedovati do pada vlade premijera Ise Mustafe. Oni su nasuprot sjedišta vlade podigli šezdesetak šatora i prosvjednicima osigurali piće i hranu.

"Taj režim pokušava nasilno pokrenuti sporazume i nije dao ostavku. Ostat ćemo ovdje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu", rekao je jedan od čelnika oporbe Ramush Haradinaj.

Kosovska oporba se protivi sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom zaključenim 2013. pod okriljem Europske unije. Smatraju ga štetnim za interese Kosova.

Visar Ymeri iz oporbenog pokreta Samoodređenje je rekao da je oporba spremna spriječiti namjeru koalicije na vlasti da sljedećih dana izabere sadašnjeg kosovskog ministra vanjskih poslova Hashima Thacija na mjesto predsjednika Kosova.

Na Kosovu predsjednika bira parlament nakon najviše tri izborna kruga. U slučaju neuspjeha, parlament se mora raspustiti i sazivaju se prijevremeni parlamentarni izbori u roku od 45 dana. Zastupnici to moraju obaviti do 7. ožujka jer prema ustavu novi predsjednik se mora izabrati najkasnije jedan mjesec prije kraja petogodišnjeg mandata predsjednice Atifete Jahjage, ili 7. travnja.

To će biti teški izbori jer oporba od listopada uspješno ometa rad parlamenta, posebice suzavcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:06