POLITIČKA KRIZA

KRAH VLADAJUĆE KOALICIJE U ITALIJI, HRVATSKI SUSJEDI PRED IZVANREDNIM IZBORIMA Salvini: 'Savez stranaka koje sačinjavaju vladu se raspao'

Matteo Salvini
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini ocijenio je u četvrtak da ne postoji način na koji bi se mogle pomiriti razlike u talijanskoj vladajućoj koaliciji i smatra da je jedini izlaz u novim izborima.

Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga i ministar unutarnjih poslova, priopćio je da je rekao premijeru Giuseppeu Conteu da se savez Lige i Pokreta pet zvijezda raspao i da bi "brzo trebali vratiti biračima pravo izbora".

Rekao je da bi se parlament, koji trenutno zbog ljetnih praznika nezasjeda, mogao sastati idući tjedan kako bi proveo potrebne proceduralne korake.

"Hajdemo ravno u parlament kako bismo potvrdili da više ne postoji većina", rekao je, govoreći o potrebi održavanja glasanja o povjerenju vladi i ostavci premijera.

"Vratimo moć biračima", dodao je.

Šokantna vijest slijedi nakon višemjesečnih trzavica između krajnje desne Lige i njezina koalicijskog partnera, protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda, i nagovješćuje neizvjesnu političku budućnost za treće najveće gospodarstvo u eurozoni.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je u četvrtak da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.

"Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo", rekao je.

Di Maio je optužio Salvinija, koji jako dobro stoji u anketama, da "obmanjuje zemlju" i da će mu Talijani prije ili kasnije okrenuti leđa.

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača i često je prijetila da na novim izborima želi kapitalizirati tu prednost.

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li se Salvinijevi planovi ostvariti. Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odnoru, neuobičajeno je i riskantno.

Predsjednik Sergio Mattarella jedina je osoba koja može raspustiti parlament i možda to neće htjeti učiniti uoči priprema u listopadu za donošenje proračuna za 2020. koji onda idućega mjeseca mora biti predstavljen parlamentu.

Italija u cijelom poratnom razdoblju nikada nije održala izbore na jesen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:48