RAZMJENA PODATAKA

KRAJ ŠVICARSKE KAO BANKARSKE OAZE Nakon povijesnog sporazuma političari i kriminalci više neće moći skrivati novac

 CROPIX

Europska unija i Švicarska u srijedu su potpisale ključan sporazum kojim će se dokinuti tajnost podataka o bankovnim računima građana Europske unije i onemogućiti im da u švicarskim bankama skrivaju prihode neprijavljene u matičnim zemljama, objavila je u srijedu Europska komisija.

Sporazum je zadao "novi udarac onima koji izbjegavaju plaćati poreze i (predstavlja) daljnji iskorak u smjeru pravednijeg oporezivanja u Europi", kazao je europski povjerenik za poreze Pierre Moscovici.

Uz Moscovicija svoje su potpise na taj sporazum koji stupa na snagu 2018. godine stavili Jacques de Watteville, švicarski državni tajnik za međunarodna financijska pitanja, i latvijski ministar financija Janis Reirs, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom.

"EU je predvodio proces automatske razmjene informacija u nadi da će naši međunarodni partneri slijediti naš primjer. Ovaj sporazum potvrđuje da ambicija i odlučnost EU mogu uroditi značajnim rezultatima", istaknuo je Moscovici.

Po tome sporazumu, EU i Švicarska počet će od 2018. godine automatski razmjenjivati podatke o bankovnim računima svojih građana.

"Nova transparentnost ne bi trebala samo poboljšati sposobnost zemalja članica da uđu u trag utajivačima poreza i riješe to pitanje, nego i da ih odvrate od skrivanja prihoda i imovine u inozemstvu kako bi izbjegli plaćanje poreza", priopćila je Komisija.

Bruxelles o sklapanju sličnih sporazuma također pregovara s Andorom, Lihtenštajnom, Monakom i San Marinom, a očekuje se da će oni biti potpisani do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:00