PRINC DOBIO OTKAZ

KRALJICA KAZNILA SINA Andrew ostaje bez 2,2 milijuna kuna godišnje plaće, no može živjeti u bajkovitom dvorcu

Kraljica je svog sina odlučila sankcionirati nakon žestokog lobiranja njegova brata Charlesa

Iako je, prema službenom priopćenju, britanski princ Andrew sam odlučio odstupiti sa svih kraljevskih dužnosti, britanski tabloidi već su dan poslije došli do informacija kako iza svega stoji njegova majka, kraljica Elizabeta II.

Protiv volje

Kako piše Daily Mail, 93-godišnja kraljica pozvala je svog sina, inače osmog u redu za britanski tron, te mu doslovce naredila da se sam odrekne javnih dužnosti, što je Andrewa, tvrde izvori, potpuno šokiralo. Kraljica nije stala na tome.

Svog je sina, pritisnuta skandalom i velikom osudom javnosti zbog njegove umiješanosti u aferu “Epstein” te optužbi da je imao spolne odnose sa 17-godišnjakinjom protiv njezine volje, odlučila sankcionirati i novčano - ostat će i bez godišnje plaće koja iznosi 249 tisuća britanskih funti, no to ne znači da će ostati bez prihoda. Navodno se o krizi, ali i presedanu u povijesti britanskog trona koji će uslijediti Elizabeta II. konzultirala sa svojim najstarijim sinom, Charlesom.

Doduše, Andrew im i nije ostavio druge opcije osim oštrog reza nakon prilično nebuloznog intervjua koji je dao za BBC prije nekoliko dana. Tada zbog arogancije i bahatosti ili možda potpune infantilnosti nije požalio zbog svog prijateljstva s Jeffreyjem Epsteinom, koji je već odgulio jednu kaznu zbog seksualnog predatorstva, a dok je čekao suđenje za nova nedjela, u kolovozu ove godine našli su ga obješenog u zatvorskoj ćeliji u New Yorku. Princ je tek rekao da žali što nije prije prekinuo to prijateljstvo te izgovorio još štošta nesuvislo kao alibi.

Gašenje požara

Njegov dotadašnji PR stručnjak Jason Stein, kojeg su angažirali u rujnu kako bi princu spasio obraz, raskinuo je ugovor uoči tog istupa u javnosti jer ga Andrew nije htio poslušati i odustati od intervjua. Stein je, očito, dobro predvidio kako će to biti potpuna katastrofa. I imao je pravo. Vojvoda od Yorka pokušao se izvući naknadnim žaljenjem zbog prijateljstva s američkim biznismenom, no kraljica je svom mezimcu na kraju ipak odlučila dati - otkaz.

Prijateljstvo koje traje od 90-ih

Princ Andrew i Jeffrey Epstein upoznali su se još početkom ‘90-ih, za što je zaslužna Ghislaine Maxwell, kćI medijskog tajkuna Roberta Maxwella. Iako ga je ugostio i na kraljičinu imanju u Škotskoj, Andrew je poslije tvrdio da se ne viđaju često, ne više od jednom do dva puta godišnje. Godine 2000. Andrew i Maxwell viđeni su na odmoru s Epsteinom u Mar-a-Lago Clubu na Floridi, koji je u vlasništvu Donalda Trumpa.

Epstein i Maxwell bili su i na zabavi u dvorcu Windsor na kojoj su se slavili rođendani nekoliko članova kraljevske obitelji, pa tako i prinčev. Godina nakon toga, 2001., najspornija je u slučaju za princa, jer je tada prema tvrdnjama Virginije Roberts, vojvoda od Yorka tri puta spavao s njom, točnije, bila je sa svojih 17 prisiljena to učiniti.

Godine 2008. priznaje optužbe za organizaciju maloljetničke prostitucije i dobiva 18 mjeseci zatvorske kazne. Dvije godine kasnije, puštaju ga iz zatvora i neposredno nakon toga, 2010. Andrew se sastaje s njim u New Yorku. Godine 2011. te fotografije dospijevaju u javnost, zbog čega vojvoda daje ostavku na poziciju britanskog izaslanika za trgovinu. Bio je to očito početak njegova kraja.

Ljubav i razvod

Naočiti Andrew bio je puno zanimljiviji nježnijem spolu od starijeg brata Charlesa premda je on bio prestolonasljednik. Povezivalo ga se s raznim ljepoticama, a neke od njegovih veza, poput one s američkom fotografkinjom i glumicom Koo Stark, bile su praktično javne. Veza im je potrajala dvije godine, trajala je i za Andrewove aktivne vojne službe u Falklandskom ratu. Kraljici se Koo Stark svidjela zbog odmjerenosti i elegancije, no 1983. par se razišao zbog pritiska medija, ali i palače.

Ostali su u odličnim odnosima, princ je čak bio kum njezinoj kćeri, a na prve optužbe za seks s maloljetnicom, Koo Stark je stala na stranu bivšeg dečka, rekavši da je on dobar čovjek. Danas je u dobrim odnosima i s bivšom suprugom Sarah Ferguson s kojom se oženio 1986., a razveo 1996. Par je dobio dvije kćeri - Beatrice, Eugeniju. Ljubio je mnoge, a aferu je navodno imao i s bivšim modelom, Osječankom Monikom Jakišić.

Što mu ostaje?

Na službenoj stranici vojvode od Yorka navodi se da Andrew obnaša službene dužnosti za kraljicu s fokusom na promicanje ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta. Posljednja dva mjeseca bio je zadužen za suradnju s Australijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Tajlandom. Bez toga će očito ostati, ali to ne znači da će nestati iz javnosti kao član kraljevske obitelji. Dapače, prisustvovati tradicionalnim događanjima, poput godišnje parade u čast kraljičina rođendana “Trooping the Colour”. Neće ostati ni sirotinja, iako ga je majka i novčano kaznila.

Ostat će mu, naime, prihod od majčina vrlo profitabilnog imanja Duchy of Lancaster, koji je prošle godine Elizabeti II. i njezinoj djeci donio zaradu od 21,7 milijuna funti. Andrew će također zadržati svoj dom Royal Lodge koji je dobio na korištenje i na čiju je renovaciju potrošio 7,5 milijuna funti, kao i policijske službenike koji ga čuvaju, sve to, naravno, na račun poreznih obveznika.

Kraljevska rezidencija Windsor Great Park darovana mu je pak kad se 2003. rastao od vojvotkinje od Yorka, a par je svoju palaču Sunninghill Park Ascotu prodao milijarderu Kazakhu koji je za nju 2007. platio 15 milijuna funti (tri milijuna više od tražene cijene) i potom je sravnio sa zemljom. Princ definitivno neće postati siromah preko noći, ali naštetio je puno svojoj obitelji i to ne samo kad je riječ o ugledu, nego i novčano, jer se više od 20 velikih kompanija i humanitarnih udruga ogradilo od Andrewa zbog skandala.

Zahtjev iz Amerike

Stigao je zahtjev da princ Andrew što prije doputuje u SAD kako bi u FBI-ju razgovarao s odvjetnicima Epsteinovih žrtava i svjedočio. U slučaju odugovlačenja, prijete, poslat će američke agente u London, i to najkasnije do Božića. Jedan od odvjetnika spreman je, kaže, zatražiti i sudski nalog kako bi se osiguralo prinčevo svjedočenje. Andrewa, međutim, neće teretiti kao osumnjičenika, nego kao svjedoka koji im treba da razotkriju Epsteinove pomagače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:47